Nőtt a munkaerőköltség: Romániában emelkedtek a legnagyobb mértékben a bérek

Hírösszefoglaló 2017. június 19., 13:30

Éves összehasonlításban Romániában emelkedett legnagyobb mértékben, 17,2 százalékkal az óránkénti munkaerőköltség az Európai Unióban.

Tovább emelkedtek a munkaerőköltségek az EU-ban és az euróövezetben az idei első negyedévben. Az uniós statisztikai hivatalnak (Eurostat) az MTI által ismertetett adatai szerint az euróövezetben 1,5 százalékkal, az EU-ban pedig 1,7 százalékkal nőtt az óránkénti munkaerőköltség január–márciusban negyedéves összehasonlításban, ugyanannyival, mint tavaly október–decemberben.

A munkaerőköltség két fő alkotóeleme közül a bérek és keresetek a 19 tagú euróövezetben 1,4 százalékkal, a 28 országot számláló Unióban pedig 1,6 százalékkal emelkedtek. A másik összetevő, a béren kívüli juttatások 1,6 százalékkal, illetve 1,8 százalékkal kúsztak feljebb az idei első negyedévben.

Ágazati bontás szerint az euróövezeti iparban 1,3 százalékkal, az építőiparban 1,9 százalékkal, a szolgáltatási szektorban pedig 1,3 százalékkal nőtt az óránkénti munkaerőköltség. Az EU-ban az iparban 1,5 százalékos, az építőiparban 1,8 százalékos, a szolgáltatási ágazatban pedig 1,6 százalékos volt a növekedés.

Éves összehasonlításban Romániában emelkedett legnagyobb mértékben, 17,2 százalékkal az óránkénti munkaerőköltség,

a második helyezett Magyarország 11,7 százalékkal, majd Bulgária következik 10,1 százalékkal; csökkenést mértek Finnországban (2,7 százalék), valamint Luxembourgban és Hollandiában (0,1-0,1 százalék).

Romániában a legolcsóbb az élelmiszer

Nagyon nagy különbségek voltak tavaly az áruk és szolgáltatások árszintjében az EU különböző tagállamaiban: Dániában volt a legdrágább az élet, Bulgáriában pedig a legolcsóbb. Az Eurostat jelentése szerint Dániában az árszínvonal 139 százaléknak felelt meg, Írországban 125, Luxembourgban és Svédországban pedig egyaránt 124 százaléknak.

Az árak Bulgáriában voltak a legalacsonyabbak, az uniós átlag 48 százalékát tették ki, majd Románia következik 52 százalékkal, Lengyelország 53 százalékkal, majd Magyarország 60 százalékkal. Az összehasonlítható élelmiszerek és nem alkoholos italok kosarát tekintve az árszínvonal az uniós átlag 62 százaléka és 148 százaléka között mozgott.

A listát ebben a kategóriában is Dánia vezeti 148 százalékkal, majd Svédország (126 százalék) és Ausztria (123 százalék) következik. A legalacsonyabb árakat Romániában és Lengyelországban (mindkettő 62 százalék), Bulgáriában (71 százalék), valamint Magyarországon és Litvániában (egyaránt 80 százalék) mérték.

A nemzeti hatáskörben kivetett adók miatt nagy árkülönbségek vannak az alkoholos italok és dohánytermékek kategóriájában, mindazonáltal az éttermek és hotelek háromszor drágábbak Dániában, mint Bulgáriában és Romániában. Az elektronikai cikkek, a személyszállító eszközök és a ruházati cikkek kategóriában már nem ilyen kirívóak a különbségek.