Felolvasták a bizalmatlansági indítványt, kétes Grindeanu megbuktatásának sikere

Rostás Szabolcs 2017. június 18., 17:01

Puccskísérlettel vádolják a kormányzó szociáldemokraták (PSD) Sorin Grindeanu miniszterelnököt és híveit a bukaresti parlamentben vasárnap délután ismertetett bizalmatlansági indítvány szövegében. Nem borítékolható a kormánybuktató kezdeményezés sikere.

Kormányülés. Augustin Jianu, Sorin Grindeanu és Victor Ponta Fotó: Victor Ponta Facebook-oldala

Súlyos vádakkal illeti Sorin Grindeanut és maroknyi táborát a román Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta kormánykoalíció, amely a kormányprogramban foglalt célkitűzések megvalósítása terén észlelt késlekedésekre hivatkozva a múlt héten megvonta politikai támogatását a fél évvel ezelőtt hivatalba lépett kormánytól.

A koalíció által vasárnap a parlamentben előterjesztett bizalmatlansági indítvány szövege szerint a miniszterelnök, az általa kormányfőtitkárnak kinevezett Victor Ponta, valamint Augustin Jianu távközlési miniszter (az egyetlen tárcavezető, aki nem mondott le tisztségéről) semmibe veszi az állami intézmények működését szolgáló demokratikus játékszabályokat, valamennyien politikai felelőtlenségről és éretlenségről tesznek tanúbizonyságot.

„A Ponta, Grindeanu és Jianu alkotta »kormány« mindössze azt képes bizonyítani, hogy

léteznek politikusok, akik menthetetlenül elveszítették a jóérzés, a becsület és a tisztesség iránytűjét,

visszaigazolva a politikai támogatás megvonásáról született döntés megalapozottságát és jogosságát” – olvasható a „Romániát nem lehet elkobozni! Megvédjük a demokráciát és a románok szavazatát!" címmel ellátott bizalmatlansági indítványban, amelyet 223 honatya látott el kézjegyével.

A kormánybuktató kezdeményezés délutáni felolvasásán egyébként kizárólag a PSD–ALDE-koalíció honatyái vettek részt,

a többi alakulat bojkottálta a törvényhozás ülését.

Nem jelent meg a parlamentben Sorin Grindeanu sem, aki a pénteken kormányfőtitkárnak kinevezett Victor Pontát küldte maga helyett. A korábban a PSD-t irányító volt kormányfő úgy nyilatkozott, sikerült meggyőznie több mint egy tucat kormánypárti honatyát, hogy ne szavazza meg a bizalmatlansági indítványt, így ennek sikeréhez szerinte a koalíciónak más pártok támogatására lesz szüksége. Ponta egyúttal arra figyelmeztette a PSD-t, hogy a kormány megbuktatása esetén az új miniszterelnököt nem a PSD, hanem kizárólag Klaus Johannis államfő nevezi ki.

Az alkotmány szerint a bizalmatlansági indítványt legtöbb három nappal azt követően kell szavazásra bocsátani, hogy annak szövegét ismertették a törvényhozásban, így Grindeanu sorsa szerdán dől el. Daniel Constantin, az ALDE volt társelnöke vasárnap meggyőződésének adott hangot, miszerint a bizalmatlansági indítvány nem megy át a parlamenten, mivel információi szerint a koalíció számos honatyája sem fogja megszavazni. Éppen ezért a kormánybuktató kezdeményezés sikere nagyban függ az RMDSZ, illetve a kisebbségi frakció honatyáitól.

Liviu Dragnea PSD-elnök egyébként azzal magyarázta, hogy csak 223-an írták alá a bizalmatlansági indítványt (vagyis kevesebben, mint ahány szavazatra van szükség a kormány bukásához), hogy több képviselő és szenátor külföldön tartózkodik. Hozzátette: nem ez a lényeg, hanem az, hogy szerinte szerdán meglesz a Sorin Grindeanu vezette kormány leváltásához szükséges szavazattöbség.