Háromszéki és barcasági erődtemplom újul meg uniós finanszírozással

Bíró Blanka 2017. június 17., 12:30

Középkori műemlék templomok újulnak meg Kovászna és Brassó megyében európai uniós finanszírozásból. Az EU összesen 9 millió lejjel finanszírozza a nagyszabású munkálatokat Nagyajtán és Barcaszentpéteren.

Fotó: Marius Badea/Panoramio

Két erődtemplomot restaurálnak európai alapokból: a Kovászna megyei Nagyajta unitárius vártemplomának és a Brassó megyei Barcaszentpéter evangélikus erődített templomegyüttesének restaurálását több mint 9 millió lejjel finanszírozza az Európai Unió.

Simion Creţu, a Központi Fejlesztési Régió vezérigazgatója arról tájékoztatott szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében, hogy a két projekt finanszírozási szerződését kedden írták alá a fejlesztési ügynökség gyulafehérvári székhelyén a két egyházközösség vezetőivel, Fekete Levente nagyajtai unitárius lelkésszel és Klein Péter barcaszentpéteri evangélikus lelkipásztorral.

Mind a két pályázat célkitűzései között szerepel, hogy az erődtemplomokat bevonják a turisztikai körforgásba,

növelik az odalátogatók számát, ugyanakkor digitalizálni fogják a látnivalókat, hogy a világhálón is megtekinthetők legyenek a műemlék épületek.

Fotó: Nagyajta.ro

A nagyajtai unitárius erődített templomegyüttes felújítása több mint 6,5 millió lejbe kerül, ebből 6,2 millió lej a vissza nem térítendő támogatás. A templom a 13–14. században épült, szentélyrészét a 15. század folyamán lebontották, és helyébe a ma meglévő, csúcsíves szentélyt építettek, amelynek mennyezete gótikus hálóboltozatban fejeződik be. Az ódon templomot várfalak övezik, ezeket feltehetően a 16. század második felében kezdték építeni. Szabálytalan négyszög alaprajzuk reneszánsz hatást tükröz. Az észak-nyugati sarokbástyát 2001-ben újították fel, a Határon Túli Magyarok Hivatalának támogatásával, a Köpeczi Sebestyén József Műemlékvédő Társaság közreműködésével.

A vártemplom bejáratánál latható az 1996-ban készült millenniumi szoborcsoport, mely a hét vezért jelképezi, valamint a 2001. május 23-an felavatott, Erdélyben egyedülálló Szabadság-emlékmű, amely az 1956. évi magyar forradalmat követő időszakban fogolyként bebörtönzött unitárius egyházi emberek tiszteletére készült.

A második projekt, a barca­szentpéteri evangélikus erődtemplom javítására, állagmegőrzésére, és turisztikai körforgásba való bevonására 2,87 millió lejt szánnak,

ebből 2,66 millió lej a vissza nem térítendő támogatás. A templom építése a teuton lovagrendhez köthető, hatszögletű egykori hármas védőfalából már csak a belső áll. A reformáció idején lutheránussá vált lakosság számára az 1600-as és 1658-as tatárbetörések idején a hármas fallal övezett erődtemplom nyújtott menedéket. A nyolc méter magas belső falak, úgy mint a legtöbb barcasági erődített templom esetében, itt is kétszintes lakó- és éléskamrákat rejtenek. A bástyák 14. századi építmények, közülük az észak-keleti boltíves mennyezetű kápolnát rejt. A pályázatban az áll, hogy a templom felújítása a térség lakóinak kulturális identitását erősíti, és hozzájárul a gazdaság fellendítéséhez is, mert több művelődési rendezvényt szerveznek, és bővítik a szolgáltatások skáláját.

Simion Creţu hangsúlyozta, a térségben rengeteg kulturális és történelmi vonatkozású műemlék van, ezek a forráshiány miatt az elmúlt években leromlottak,

ám az utóbbi időben sikerült európai uniós támogatásból felújítani például a gyulafehérvári, a marosvásárhelyi, medgyesi várakat, és abban bíznak, hogy további finanszírozásra is lesz lehetőség. Az igazgató szerint 71 projektet nyújtottak be műemlékek restaurálására, ebből 32 már minden kiértékelési szakaszon átment, kezdik megkötni a finanszírozási szerződéseket, amíg a 153 millió lejes keret kimerül.

A művelődési minisztérium adatai szerint több mint 600 romániai műemlék épület áll az összeomlás szélén, és a legnagyobb veszély a gazdátlanul maradt szász épített örökséget fenyegeti. Tavaly februárban a 13. századi szászveresmarti román kori templomtorony omlott le, majd rá pár napra a szintén Brassó megyei, 15. században épült rádosi harangláb egyik fala is ledőlt.