Kormánybuktatás: siet a PSD, vasárnap ülésezik a parlament

Krónika 2017. június 17., 10:15

Az eredeti forgatókönyvvel ellentétben nem hétfőn, hanem már vasárnap összeül a bukaresti parlament a Grindeanu-kormány elleni bizalmatlansági indítvány beterjesztése érdekében. A kormánybuktató javaslatról szerdán szavazhat a törvényhozás.

Várhatóan szerdán eldől a parlamentben Sorin Grindeanu sorsa Fotó: Inquam Photos

Bár korábban Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azt mondta, hogy a bizalmatlansági indítványt hétfőn ismertetik a két ház plénumának ülésén, erre egy nappal korábban kerül sor. Mihai Fifor, az alakulat szenátusi frakcióvezetője pénteken éjjel bejelentette: úgy döntöttek, hogy vasárnap délutánra összehívják a parlamentet, ahol felolvassák a bizalmatlansági indítvány szövegét.

„Nem várhatunk tovább, nem asszisztálhatunk passzívan Sorin Grindeanu és Victor Ponta akcióihoz.

Jelenleg annak vagyunk a tanúi, amint egy csoport törvénytelenül, az alkotmánnyal szembemenve igyekszik megkaparintani a kormányzást” – jelentette ki Fifor.

A PSD és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta koalíció sietsége többek között azzal magyarázható, hogy nem akarnak időt adni Grindeanunak és Pontának a két alakulat honatyáinak meggyőzésére a bizalmatlansági indítvány leszavazásához. Az alkotmány szerint a bizalmatlansági indítványt legtöbb három nappal azt követően kell szavazásra bocsátani, hogy annak szövegét ismertették a törvényhozásban.

Egyébként a kormánybuktató indítvány sikeréhez 233 szavazatra van szüksége a balliberális koalíciónak, amelynek előteremtése normális körülmények között nem okozhat nehézséget a két alakulat számára, mivel 244 képviselővel és szenátorral rendelkeznek. Csakhogy a Iași és Temes megyei szervezet (Grindeanu utóbbinak a tagja) összesen 15 képviselője és szenátora közül tizennégyen úgy nyilatkoztak, hogy a hivatalban lévő miniszterelnököt támogatják, ellenzik a kormány megbuktatását, emiatt nem kívánnak a bizalmatlansági indítvány mellett voksolni. Ennek eredményeképpen a PSD–ALDE-nak szüksége van más pártok támogatására a kormánybuktatáshoz.