Találkozási pont lett a Játszó.tér: rendezvénysorozattal ünneplik a születésnapot

Bede Laura 2017. június 16., 19:18

Egyéves születésnapjának alkalmából szervez rendezvénysorozatot az Én is szeretnék játszani! elnevezésű közösségi projekt. Könczei Zsolt, a kezdeményezés kommunikációs felelőse a Krónikának számolt be a szombaton kezdődő esemény programjáról, a megvalósított tervekről, valamint a projekt dédelgetett álmairó

Fotó: Facebook/Én is szeretnék játszani

Egyéves születésnapját ünnepli az Én is szeretnék játszani! elnevezésű, Kolozsváron létrehozott közösségi projekt, kedvezményezettjei azok a családok, amelyben sajátos vagy eltérő nevelési igényű gyerekek élnek. A születésnapi rendezvénysorozat keretében

szombaton a kincses városbeli Magyar utcában székházavatóra és a kilencedik alkalommal szervezendő Játszó.térre kerül sor.

„A székházavatóra különböző kisebb programokkal készülünk, mint a papírsárkány-készítés, ha az idő megengedi, akkor lehet sütögetni a kertben, és valószínűleg lesz meseolvasás is” – mondta el lapunknak Könczei Zsolt, az Én is szeretnék játszani! projekt kommunikációs felelőse.

Fotó: Facebook/Én is szeretnék játszani

Az ünnepi rendezvénysorozat június 20-án folyatódik egy minikonferenciával, amelyen az érdeklődőknek betekintést nyújtanak a fogyatékkal élők és a szűkebb-tágabb környezetük közti interakció lehetőségeibe. Az eseményen dr. Orbán Réka egyetemi adjunktus a személyre szabott oktatás megvalósításáról beszél, dr. Berszán Lídia családterapeuta, egyetemi docens Amikor a kevesebb több? – hosszú távú megküzdés tényezői címmel tart előadást, Péter Ildikó, a Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájának igazgatóhelyettese a szegregáció fogalmának átminősülését tárgyalja, Halmen Balázs, egy kolozsvári futárcég alapítója új kezdeményezésébe – elektromos kerekesszékkel közlekedő mozgássérülteknek ajánlana munkát – avatja be a közönséget, Cseh Katalin, a kolozsvári vakok és gyengénlátók líceumának magyartanára Világtalan világosság címmel tart előadást, valamint Ilyés Irén pszichológus játékos workshoppal készül.

A rendezvénysorozat másik programpontja az a kortárs művészeti aukció, amelyet július 8-án jótékonysági céllal szerveznek. „Az aukció során bejövő pénzből egy olyan konyhát szeretnénk kialakítani és berendezni a székházban, ahol a különböző fogyatékkal élő fiatalok kipróbálhatják a szakácskodást.

Van egy dédelgetett álmunk, hogy elindítjuk az Én is szeretnék dolgozni projektet, ez a konyha egyrészt ennek adna teret."

A születésnapi rendezvénysorozat pedig Müller Péter Sziámi and Friends zenekar koncertjével zárul július 8-án” – részletezte a Könczei Zsolt. Hozzátette, a projekt első évében sok mindent sikerült megvalósítaniuk, egyrészt Kolozsvárnak végre van egy kerekesszékesek számára is használható hintája. Másrészt létrehoztak egy olyan rendezvénysorozatot, ahol együtt játszhatnak, illetve találkozhatnak a fogyatékkal élő személyek.

Fotó: Facebook/Én is szeretnék játszani

Vannak olyan visszatérő gyerekek vagy felnőttek, akik várják minden hónapban azt az időpontot, amikor jöhetnek a Játszó.térre.

Igazából egy találkozási pont lett ez a rendezvénysorozat” – mondta a projekt kommunikációs felelőse. Könczei Zsolt lapunknak azt is kifejtette, hogy először a közeli események megvalósításán dolgoznak, azt szeretnék, hogy a Játszó.tér mindenképp megmaradjon, és minden hónapban megszervezzék.

Hozzátette, ha az aukcióból bejön a megfelelő összeg, és a kolozsvári vállalkozók idén is támogatják a kezdeményezést, akkor szeretnék berendezni és használhatóvá tenni a székházban a konyhát, illetve a budapesti Nem adom fel kávéház mintájára létrehozni az Én is szeretnék dolgozni projektet.