Kormányválság: bojkottálhatja a kabinet munkáját a főtitkár

Krónika 2017. június 16., 18:31

Nem hajlandó saját leváltását és semmilyen más, Sorin Grindeanu miniszterelnök által kiadott rendeletet megjelentetni a hivatalos közlönyben Mihai Busuioc, a kormány főtitkára. Ezzel gyakorlatilag megakadályozza azok hatályba lépését.

Fotó: Agerpres

A News.ro hírügynökség hivatalos forrásokra hivatkozva azt írta, a pártjából kizárt, a koalíció döntésének jogosságát vitató miniszterelnök keresi a jogi megoldást arra, hogy leváltsa Busuiocot. Ezt követően a kormány főtitkári tisztségébe a jelenlegi pártvezetés által mellőzött, Dragneával nyílt konfliktusban lévő Victor Ponta volt miniszterelnököt iktatná.

Busuiocot a kormányzó szociáldemokraták (PSD) pártelnökének, Liviu Dragneának a bizalmasaként ismerik. A kormány miniszteri rangú főtitkárának kinevezése a januárban hivatalba lépett Grindeanu-kabinet első intézkedése volt.

A kormány főtitkársága a kabinet működésének műszaki, jogi, logisztikai, ügyintézési hátterét biztosítja.

A főtitkársághoz tartozik a hivatalos közlöny is, amely csak a főtitkárság képviselőjének ellenjegyzésével jelentetheti meg a jogszabályokat. Grindeanu csütörtök esti sajtóértekezletén konkrét kérdésre sem erősítette meg Busuioc leváltását és Ponta kinevezését, csak arra kérte az újságírókat, hogy figyeljék a közlönyt.

Grindeanu: nem vagyok egyedül

Sorin Grindeanu kormányfő pénteken a Victoria-palotában elmondta: a politikai helyzet jövő héten megoldódik, az alkotmány és a törvényes előírások betartásával. Azt kérdezték tőle az újságírók, hogy „miért van egyedül a kormánypalotában”, miért távozott a többi miniszter. „Nem vagyok egyedül. Amint azt tegnap is mondtam, mindenki itt van, és végzi a munkáját. A politikai helyzet jövő héten megoldódik, az alkotmány és a törvényes előírások betartásával. (…) Azt szeretném, hogy mielőbb vessünk véget ennek a politikai instabilitásnak, hogy szavatolni tudjuk a biztonságot azok számára, akik befektetéseket akarnak eszközölni Romániában” - fogalmazott az Agerpres beszámolója szerint a kormányfő luxemburgi hivatali kollégájával, Xavier Bettellel tartott sajtótájékoztatón.

Klaus Johannis államfő a luxemburgi miniszterelnökkel tartott találkozón úgy fogalmazott: Románia nehéz helyzetben van. „Remélem, hogy Románia minél előbb visszanyeri politikai stabilitását, hisz ez fontos a szomszéd országoknak, az egész európai közösségnek és a befektetőknek is” - jelentette ki Bettel.

Dan a kormányfőt okolja

Eközben Carmen Dan távozó belügyminiszter pénteki sajtóértekezletén Sorin Grindeanu kormányfő állítólagos párbeszéd-képtelenségével, problémamegoldó képességének állítólagos hiányával indokolta a miniszterek lemondását.

A politikus - akit a kormányfői tisztség egyik lehetséges várományosának tart a román sajtó - az első volt a szociálliberális kormány tagjai közül, aki iktatta lemondását csütörtökön a kormány főtitkárságán, miután a koalíciós pártok vezetősége a kormányprogram végrehajtásának késésére hivatkozva megvonta a bizalmat a Grindeanu-kormánytól, és kiderült, hogy a - bűnbak szerepet elutasító - miniszterelnök nem hajlandó lemondani. A román sajtó szerint a kormány valamennyi minisztere lemondott Augustin Jianu távközlési miniszter kivételével, aki megüzente, hogy csak Grindeanu kérésére mond le.

Fotó: Facebook

A távozó belügyminiszter arról biztosította a közvéleményt, hogy hatásköreit nagyrészt átruházta helyetteseire, de felmentéséig maga is ellátja feladatát, és a tárca tevékenységében a politikai válság nem okoz fennakadást. A Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnök egyik bizalmasaként ismert tárcavezető ugyanakkor éles támadást intézett - „a magát a kormányfői székhez láncoló” - Grindeanu ellen, akit csapatmunkára, párbeszédre, vezetői feladatok ellátására képtelen emberként jellemzett. Saját tapasztalataira hivatkozva ezt azzal példázta, hogy hiába kért többletforrásokat a kormány tartalékalapjából a migrációval kapcsolatos gondok kezelésére, ezt végül saját hatáskörben kellett megoldania.

Dan cáfolta, hogy Grindeanu kész kormánylistát kapott volna Dragneától,

szerinte senki sem akadályozta meg abban, hogy beleszóljon a kabinet összetételébe. Szerinte a miniszterek szolidaritási akcióként mondtak le testületileg, hogy jelezzék: változásra van szükség. Dan elhárította azt az újságírói kérdést, hogy vállalná-e a kormányfőjelöltséget, azt mondta, hogy a pártvezetés várhatóan több lehetséges jelölt közül fogja kiválasztani, kit javasol a miniszterelnöki posztra.

A PSD decemberi választási győzelme után Dragnea felhatalmazást kért és kapott a pártvezetéstől arra, hogy saját belátása szerint javasoljon kormányfőjelöltet az államfővel folytatott konzultációkon. Grindeanu a második jelöltje volt, miután - az azóta kormányfőhelyettesként ténykedő - első jelöltjét, a muzulmán Sevil Shhaidehet szíriai férjével kapcsolatos nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva az államfő elutasította.

Carmen Dan jogtanácsosként dolgozott a kétezres években a dél-romániai Teleorman megye önkormányzatában, amikor Dragnea volt a megyei tanács elnöke. 2014-től 2016-ig Teleorman megye prefektusa volt, 2016-ban szenátori mandátumot szerzett, idén januárban pedig belügyminiszteri kinevezést kapott.

A szociálliberális koalíció szerdán készül bizalmatlansági indítványt megszavazni a parlamentben saját volt kormánya ellen, hogy eltávolítsa Grindeanut a miniszterelnöki tisztségből. Romániában azt követően alakult ki kormányválság, hogy a koalíciós pártok a kormányprogram végrehajtásának késésére hivatkozva szerdán megvonták bizalmukat Sorin Grindeanu kabinetjétől, a bűnbak szerepet elutasító miniszterelnök azonban bejelentette, hogy nem hajlandó lemondani.