Kifakadtak a fuvarozók: elfogadhatatlannak tartják az Európai Bizottság javaslatát

Kiss Előd-Gergely 2017. június 16., 14:17

Nem akarnak szállodában aludni a nyugat-európai országokban pihenésre kényszerülő kamionosok. A Krónikának elmondták: a legnagyobb gond a kamionok őrizetlenül maradása, ugyanis nincs kamionparkolóval rendelkező szálláshely a fő EU-s útvonalak mentén.

Fotó: Pál Árpád

Akárcsak magyarországi társaik, a romániai fuvarozók is elfogadhatatlannak tartják az Európai Bizottság legújabb, közúti fuvarozásra vonatkozó brüsszeli terveit, amelyek arra kényszerítenék a kamionsofőröket, hogy a hétvégi hosszú pihenőjüket a kabinjuk helyett szállodában töltsék.

A Közúti Szállítók Országos Szövetsége (UNTRR) hivatalos közleményében kérte az Európai Bizottságot, hogy mondjon le a szerintük kettős mércét alkalmazó jogszabályról,

amely egyértelműen a kelet-európai fuvarozókat hozza hátrányos helyzetbe. A szövetség szerint aggasztó, hogy Franciaország és Belgium által már 2014-ben, Németországban pedig idén bevezetett „abuzív” jogszabályokat az EB ahelyett, hogy elítélné, simán beemeli saját javaslatai közé, és kiterjesztené az Unió teljes egészére.

Fotó: untrr

„Az UNTRR elítéli Belgium, Franciaország és Németország fellépését és az Európai Bizottság hozzáállását, és felszólítja a romániai hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy a közúti szállítást szabályozó 2006-os uniós jogszabály ne szenvedjen változtatásokat” – olvasható a szövetség közleményében.

Nem merik magára hagyni a kamiont

A Krónika által megkérdezett érintettek szerint ugyanakkor a legnagyobb gondot nem is a szálláshelyre költött pluszköltség, hanem a kamionok őrizetlenül maradása jelenti, ugyanis jelenleg egész egyszerűen nem áll rendelkezésre kamionparkolóval rendelkező szálláshely a fő EU-s útvonalak mentén.

„Tudni kell, hogy az uniós tervezet a hosszú, 45 órás hétvégi pihenőre vonatkozik, amelyet a mi sofőrjeink általában itthon vesznek ki, a rövidített hétvégi pihenőket, amelyek 24 órát tartanak, azokat továbbra is ki lehet venni a kamionban is. Legalábbis így működik Németországban, Franciaországban és Belgiumban is. Így minket annyira nem érint, de vannak olyan cégek, amelyeket igen” – értékelt a Krónikának György Szilárd, a székelyudvarhelyi Szili-Trans Kft. fuvarszervezője.

Fotó: Pál Árpád

Mint részletezte, ők viszonylag rövidebb távon szállítanak, elsősorban Magyarország, Szlovákia, Ausztria, Bulgária az úti céljuk, így többnyire lehetőségük van a sofőrjeiknek, hogy otthon vegyék ki a hosszú pihenőjüket, ezért számukra irreleváns. Kérdésünkre elmondta: a nagyobb távolságokat bejáró kamionosok esetében azonban már más a helyzet. Ha Németországba szállít valaki árut, akkor nagyon nagy szerencse kell ahhoz, hogy elkerülje, hogy ott is kelljen megpihennie.

Rövidebb fuvarok esetében viszont legtöbbször megoldható, hogy ha hétfőn elmegy egy kamion, az péntekre hazatérjen.

„Nálunk is előfordul olykor, hogy külföldön kell a sofőröknek pihenniük, mert ebben a szakmában nem lehet mindent előre megtervezni, ezzel együtt minket kevésbé érint az uniós tervezet. De akik Ausztrián túl járnak, nagy valószínűséggel már szembesülnek a problémákkal” – magyarázta.

Kérdésünkre elmondta: ezeknek a fuvarozóknak már lényeges többletköltséggel kell számolniuk, azt azonban nehéz megbecsülni, hiszen a szállások ára Németországban is változó.

Az autópályák mellett meglehetősen drága megszállni, éjszakánként 80-100 eurót is elkérhetnek.

A kicsit távolabb eső szállások viszont valamennyivel olcsóbbak. Ha egy hónapban csak két hétvégét kényszerül Németországban tölteni egy sofőr, az 3-4 száz euróba kerülhet. Szerinte a nagyobb cégek ugyanakkor meg fogják találni a megoldást a problémára, de ez időbe kerül, hiszen a szabályozás több százezer sofőrt érint. Rámutatott,

az intézkedést azért lesz nehéz gyakorlatba ültetni, mert egész egyszerűen nem létezik annyi szálláshely, amennyire szükség lenne.

Ugyanis olyan szálláshelyekre van szükség, ahol a kamionok parkolni tudnak, mert az nonszensz, hogy egy szállodától több kilométerre parkolják le a kamionokat. A szálláshelyekre pedig a fő útvonalak mentén van szükség.

Az elhagyott kamionok őrizetlenül maradnak, ezért Franciaországban már arra is volt példa, hogy a sofőr kifizette a szállodai szobáját, majd visszament aludni a kamionba, mert nem merte őrizetlenül hagyni. A franciák ugyanis elsőként vezettek be hasonló intézkedést, aminek többek közt az lett az eredménye, hogy elég hamar kialakultak az őrizetlen kamionok üzemanyagát vagy árukészletét megcsapoló bandák.

Ha marad 1000 liter üzemanyag a kamionban, azt lehúzzák, ami jelentős kár, arról nem is beszélve, hogy ha az áruból visznek el, a kár akár több százezer euró is lehet”

– magyarázta.

Adrian Daniel Micle a kolozsvári Vistridor vállalat képviselője ugyanakkor úgy értékelt: a romániai szállítási áraknak is fel kellene zárkózniuk a nyugat-európai árakhoz, és a hazai sofőröknek is olyan munkakörülményeik kell hogy legyenek, mint németországi társaiknak. „Talán ez is a törvény célja” – vélte. Kérdésünkre elmondta: egyelőre az ő cégüket nem érték hátrányok, de természeteseten soha nem lehet tudni, hogy mit hoz a jövő.

Magyarországon is elégedetlenek

A EB javaslatai ellen egyébként a magyarországi szakmai szervezetek is felemelték a hangjukat.

Peredi Péter, a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségének (Fuvosz) főtitkára például arra hívta fel a figyelmet, hogy a kis- és közép-vállalkozások túlélési esélye „roppant csekély” a változtatások életbe lépése után Németországban és Ausztriában.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a fuvarozói érdekképviseletekkel tartott találkozóját követően pedig úgy nyilatkozott: mintegy 15 ezer magyar fuvarozói álláshely kerülhet veszélybe a német, osztrák, francia és belga jogszabály-módosítások miatt, amelyek egyértelmű célja, hogy kiszorítsák a közép-európai vállalkozásokat a nyugat-európai piacról.