Grindeanu: Dragnea mondjon le, mert ő a felelős a kormányválságért

MTI 2017. június 15., 22:41

Liviu Dragneára hárította a kormányválság felelősségét Sorin Grindeanu, és felszólította: hétfőig mondjon le a PSD éléről. Csütörtöki sajtóértekezletén a miniszterelnök azt ígérte: maga is lemond a kormány éléről, ha Dragnea megválik párttisztségétől.

Fotó: Gov.ro

Grindeanu nem adott magyarázatot az ultimátumban megszabott határidőre. Csütörtökön a koalíciós pártok úgy döntöttek: hétfőn bizalmatlansági indítványt terjesztenek a parlament elé, hogy leváltsák Grindeanut.

{K1}

Romániában azt követően alakult ki kormányválság, hogy a koalíciós pártok a kormányprogram végrehajtásának késésére hivatkozva szerdán megvonták bizalmukat Sorin Grindeanu kabinetjétől, a miniszterelnök azonban bejelentette, hogy nem hajlandó lemondani.

A miniszterelnök az eltávolítására kitalált „hazug” ürügynek nevezte azt a mérleget, amelyben a kormányprogram végrehajtásának késését olvasták a fejére. Szerinte

Dragneának csak az a célja, hogy eltávolítson mindenkit, aki ellent mert mondani neki.

Grindeanu, akit csütörtökön fosztott meg párttagságától a PSD végrehajtó bizottsága, azt állította, hogy kizárása nem volt szabályos. A politikus a pártelnöki önkény elleni lázító felhívással fordult a PSD több százezres tagságához, azt állítva, hogy Dragnea saját tulajdonának tekinti a pártot, de fél szembenézni a tagsággal.

Grindeanu rendkívüli pártkongresszus összehívását sürgette, de cáfolta, hogy megpályázná a pártelnöki tisztséget. Megjegyezte a PSD végrehajtó bizottságát már csak az övéhez hasonló „kivégzésekre” hívják össze, de

azt elmulasztották kielemezni, hogy az időközi polgármester-választáson a négy megyei jogú város közül miért csak egyben nyert PSD-s jelölt.

A kormányfő hazugságnak nevezte, hogy a titkosszolgálatok embere lenne, azt sugallta, hogy Dragneáról ez inkább elmondható, és nyíltan megfenyegette a PSD elnökét, hogy „keményebb választ” is adhat, ha további hazugságokat terjeszt róla.

Arra az újságírói kérdésre, hogy miért „nyelte le eddig” Dragnea gyámkodását, Grindeanu azt mondta:

húsz éve hűséges tagja a PSD-nek, mindig is az lesz, és a pártelnöki tisztségnek hajtott fejet,

reménykedve abban, hogy megfelelő eszközökkel maga is hozzájárulhat a PSD-n belüli viszonyok javításához.

Grindeanu elismerte, hogy a kormány legtöbb tagja benyújtotta lemondását, de arra emlékeztetett, hogy lemondásuk hatályba lépéséig törvényes kötelességük ellátni munkájukat, amit a legtöbben meg is tettek. A politikus azt állította: a – pártból történő kizárás terhe mellett – lemondásra kényszerített miniszterek

nem tudták még túltenni magukat a „szeretett vezetővel” szembeni félelmükön.

Köszönetet mondott közülük azoknak, akik megértették, hogy az ország nem maradhat kormány nélkül és hivatalos felmentésükig folytatják a munkát.

Grindeanu csütörtökön azt mondta, felelősségteljes ember, és ha azt tapasztalja, hogy működésképtelenné válik a kormány, akkor nem húzza tovább az időt és benyújtja lemondását.