„Pályára állítják” a sepsiszentgyörgyi sportéletet

Bíró Blanka 2017. június 15., 17:20

Júliusban adják át hivatalosan Sepsiszentgyörgy új multifunkcionális sportcsarnokát. A szomszédságába labdarúgó-utánpótlásnevelő központot és korszerű, sátorral fedett mobil jégpályát terveznek.

Fotó: Bíró Blanka

Felépült Sepsiszentgyörgy új multifunkcionális sportcsarnoka, a háromezer férőhelyes Sepsi Aréna, amelyet a 19,3 millió eurós beruházás eredményeként

az ország egyik legmodernebb és legszebb létesítményeként mutattak be

csütörtökön a sajtónak.

A háromszéki város Csíkszerda felőli bejáratánál található aréna kivitelezési költségének nyolcvan százalékát az országos befektetési társaság, a fennmaradó összeget pedig a helyi önkormányzat finanszírozta.

A csarnok nagyterme kosárlabda-, kézilabda-, teremlabdarúgó- és jégkorongmérkőzésekre is alkalmas, a lelátók közül pedig három mozgatható.

Diószegi László és Antal Árpád Fotó: Bíró Blanka

A város polgármestere, Antal Árpád bejelentette:

a hivatalos átadás július közepén lesz, amikor majd nyílt napokat szerveznek, hogy a sepsiszentgyörgyiek bejárhassák az impozáns építményt.

Az elhangzottak alapján ősszel a Magyar Állami Operaház lép fel ott, Ion Țiriac és Ilie Năstase egykori teniszcsillagok pedig korábbi látogatásukkor megígérték, hogy rangos nemzetközi tenisztornát rendeznek majd az arénában.

„Székelyföld jó pályán van. Jövőképet szeretnék mutatni az erdélyi és székelyföldi embereknek. Román állampolgárok és magyar nemzetiségűek vagyunk,

használjuk ki a román és magyar állam támogatását, hogy az itt élő emberek életminősége növekedjen”

– mondta Antal Árpád.

Fotó: Bíró Blanka

Az arénabemutató alkalmával Tánczos Barna, a Székelyföldi Jégkorong-akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnöke emlékeztetett rá, hogy idén a szentgyörgyiek is „kapnak” egy sátortetős, versenyméretű, mobil jégpályát.

A magyarországi hoki elszívóerejét ellensúlyozni kívánó projekt kapcsán megjegyezte, ez az új sportcsarnokba is bevihető, így akár másodosztályú jégkorong-világbajnokságot is szervezhetnek ott.

Fotó: Bíró Blanka

Utánpótlást nevel a Sepsi OSK

A város sportinfrastruktúrájának fejlődéséhez Diószegi László, az élvonalba feljutott Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK labdarúgócsapatának főtámogatója is hozzájárul. Csütörtöki bejelentése alapján az új aréna szomszédságában

tíz hektár területet vásárolt, ahol a magyar állam pályázati támogatásával tavaszig megépítik az utánpótlásnevelő központjukat:

egy műfüves és két, éjszakai kivilágítással felszerelt füves pályát, valamint a szükséges épületeket. A beruházás értéke 500–600 ezer euró. A projekt a Székelyföldi Labdarúgó-akadémia és a Puskás Akadémia szakmai támogatását élvezi. Céljuk, hogy hazacsábítsák azokat a tehetséges fiatalokat, akik megfelelő infrastruktúra hiányában Brassóban vagy más nagyvárosban fociznak, így

néhány év múlva már helyi játékosokkal erősíthetik a Sepsi OSK csapatát.

A még rendelkezésre álló területre később egy korszerű, engedélyeztethető futballpályát is terveznek.

{K1}

Diószegi ugyanakkor bejelentette, hogy Constantin Grecu balhátvéd után egy középpályással is erősítettek keretükön: három évre szóló szerződést kötöttek Claudiu Hereával, aki – a Viitorul és a Rapid csapatát is megjárva – legutóbb a másodosztályos Balotești mezét viselte.

Herea (balra) a Sepsi OSK legújabb igazolása Fotó: Facebook/Sepsi OSK

A piros-fehérek a Kolozsvári CFR elleni brassói barátságos mérkőzés után június 26-án Bükkfürdőre utaznak edzőtáborba, ahol felkészítő mérkőzéseket játszanak a győri Gyirmót FC-vel, a szlovén bajnok Maribor csapatával, és a horvát bajnokság második helyezettjével, a Zágrábi Dinamóval.

Európában a Sepsi SIC

A hivatalos átadásra váró Sepsi Arénába Románia női kosárlabdabajnoka,

a Sepsi SIC visz majd életet, különösen azáltal, hogy a következő idényben nemzetközi kupasorozatban is részt vesznek.

A színvonalas mérkőzéseket ígérő csapatmenedzser, Rusz István bejelentése alapján az Eurokupában indulnak majd el, amelynek sorsolása július 4-én Münchenben lesz. A hazai bajnokság augusztus 20-án kezdődik, amelyre változatlanul Zoran Mikes vezetőedző irányítása alatt készülnek.

A csapatkapitány a Sepsiszentgyörgyre költözött Annemarie Gödri-Părău, és szerződést hosszabbítottak Ancuța Stoenescuval, Andreea Huțanuval és Kilin Tündével. Visszahívták Tyauna Marshallt és átigazolták az eddig Brassóban játszó Adrienne Webbet. Még egy svéd és egy horvát kosarassal tárgyalnak, de szentgyörgyi, kézdivásárhelyi és gyergyószentmiklósi ifjúsági játékosokra is számítanak a csapatnál.