Fertőző E. coli-baktériumot mutattak ki a Szamosban

Krónika 2017. június 15., 16:45

A Szatmár megyei Vetés község közelében veszélyes szennyeződést észleltek, és kimutatták a fertőző E. coli-baktérium jelenlétét a Szamos folyóban a nemrégiben elvégzett laboratóriumi vizsgálatok eredményeként.

Fotó: Flickr/Greenpeace Magyarország

Szerdai sajtóközleményük szerint a Szamos vizének laboratóriumi elemzése során egyértelművé vált, hogy a szennyeződés a vetési Unicarm húsfeldolgozó gyár közelében lévő vezetékből származik.

A környezetvédő szervezet vízmintákat vett a húsüzemnél a Szamosba közvetlenül beömlő szennyvízből, a folyó romániai szakaszán a szennyvízbefolyás alatt és felett körülbelül kétszáz méterrel, valamint a Szamos magyarországi szakaszán, 4–5 kilométerrel a szennyezés alatt.

A kémiai vizsgálatok azt mutatják, hogy a befolyás feletti vízminta vízminősége kiváló volt az elemzés kémiai és biológiai paraméterei tekintetében,

a Szamosba befolyó szennyezésből vett minta azonban súlyos értékeket mutatott:

az állati hulladékkal, fekáliával szennyezett tisztítatlan szennyvíznek nagyon jelentős volt a bakteriológiai és kémiai szennyezettsége. A fertőzéseket okozó E. coli-baktériumok száma több nagyságrenddel meghaladta az elfogadható értéket, így megállapítható, hogy

a folyóba ömlő szennyezés gyakorlatilag fertőző veszélyes hulladéknak minősül

– hívta fel a figyelmet közleményében a környezetvédelmi szervezet. Az E. coli kimutatásának a jelentősége az, hogy jelenléte az ivóvízben jelzi: a víz székleteredetű baktériumokkal szennyeződött, emberi fogyasztásra tehát nem alkalmas.

„Elfogadhatatlan, hogy a botrány kirobbanása után több héttel, a román hatóságok ígéretei ellenére, még mindig nem szűnt meg a folyó szennyezése. A fertőző szerves hulladék továbbra is tisztítatlanul ömlik a Szamosba, ami nem sokkal később a Tiszába jut” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője. A környezetvédő szervezet az eredményekről értesíti a magyar és a román hatóságokat, és azt várja a hivatalos szervektől, hogy

haladéktalanul intézkedjenek, és vessenek véget a Szamos szennyezésének.

Az E. coli-baktériumok többsége ártalmatlan a szervezetre nézve, és tulajdonképpen segít az emésztőrendszer egészségének fenntartásában, hiszen a normális bélflóra legfontosabb tagja, a születés után néhány nappal telepszik meg a vastagbél nyálkahártyáján.

Ugyanakkor egyes E. coli-baktériumok különféle betegségeket okozhatnak, többek közt hasmenést és hemolitikus urémiás szindrómát. A szindróma bármilyen életkorban felléphet, de leggyakrabban az öt évnél kisebb gyerekeknél és az időseknél okozhat komoly panaszokat. A baktérium egyik fajtája tavaly tucatjával betegített meg kisgyerekeket Argeş megyében, és három halálos áldozatot is követelt.