Megszüntették a bűnvádi eljárást a Wass Albert-utcanév ügyében

Bíró Blanka 2017. június 15., 16:16

Lezárta a kézdivásárhelyi ügyészség a Wass Albert-utcanév miatt a helyi önkormányzati képviselők ellen indított eljárást.

Fotó: Thomas Campean

Bokor Tibor polgármester a sajtónak arról számolt be, hogy a vádhatóság a bűnvádi eljárás megszüntetését javasolta. Kézdivásárhely polgármestere abban bízik, hogy a prefektus nem fellebbez, és nem gerjeszt újabb mesterséges feszültséget a magyar és a román közösség között.

Az ügyészség különben egyszer már lezárta a rendőrség javaslatára az ügyet, hiszen a 2015 novemberében elfogadott

Wass Albert-utcanévre vonatkozó határozatot négy hónap után visszavonták, és soha nem alkalmazták.

Sebastian Cucu prefektus azonban nem nyugodott bele, fellebbezett, ezért újraindították a bűnvádi eljárást az utcanévadást kezdeményező tanácstagok és a határozattervezetet kidolgozó városházi közalkalmazottak ellen.

A prefektus akkor azzal érvelt, hogy a szándékot, vagyis hogy Wass Albertről nevezzenek el utcát, nyilvánosságra hozták, az ügy megjelent a sajtóban, már ennek is súlyos következményei voltak,

felháborodáshullámot váltott ki a románok körében”.

Kézdivásárhely önkormányzata 2015 novemberében egyhangúlag megszavazta, hogy egy addig névtelen utcát Wass Albertről nevezzenek el. A névadást a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi szervezete javasolta. A névadás után botrány tört ki, feljelentést tett a prefektus, Dan Tanasă, a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma. A határozatot tavaly februárban visszavonták, az utcát a város díszpolgáráról, Dobolyi Aladár asztalitenisz-edzőről nevezték el.