Két új magyar film kerül ősszel a romániai mozikba

Krónika 2017. június 15., 15:22

A Tiszta szívvel tavalyi sikere után a Filmtett Egyesület két újabb magyar film romániai forgalmazására készül.

Rudolf Péter Török ferenc 1945 című filmjében

Kevéssel a Filmtettfeszt után, októberben debütál a romániai mozikban M. Kiss Csaba és Rohonyi Gábor Brazilok című vígjátéka, novemberben pedig Török Ferenc 1945 című történelmi filmdrámáját nézheti meg szélesvásznon a hazai közönség.

Török Ferenc legfrissebb filmje 1945 augusztusának egyetlen napján játszódik,

témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. A film Szántó T. Gábor novellája alapján készült, főbb szerepeit Nagy Marcell, Sztarenki Dóra, Rudolf Péter, Szabó Kimmel Tamás, Nagy-Kálózy Eszter és Szirtes Ági játssza. A film közönségdíjat nyert a Titanic filmfesztiválon, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Panoráma szekciójában pedig – szintén a közönségszavazatok alapján – elnyerte a harmadik díjat.

A Brazilokban mindenki focizik.

Az egész falu a bajnokság lázában ég: a csapatok felkészülnek, és győzni akarnak. Az esélyes persze a helyi önkormányzat nagyvadjaiból álló társaság, élükön a polgármesterrel, aki nem tud hibázni, és helyettesével, aki meg nem szeret.

De valami megzavarja az eddigi harmóniát: a falu legszegényebbjei, a helyi cigánytelepen csellengő kamaszok, élükön a börtönből frissen szabadult, aranylábú rosszfiúval, mellettük a dekázásban élen járó helyi pappal életükben először szintén neveznek. És nyerni akarnak.

A sportfilm-vígjátékot Rohonyi Gábor és M. Kiss Csaba rendezte, ametőr főszereplői mellett olyan hírességek vállaltak benne szerepet, mint Schmied Zoltán, Dobó Kata, Anger Zsolt, Schell Judit, Gryllus Dorka vagy Gáspár Laci.