Dragnea: csütörtökön új miniszterelnököt javasolunk

Hírösszefoglaló 2017. június 15., 08:53

Csütörtökön ismét összeül a PSD országos végrehajtó bizottsága, hogy eldöntse, kit nevesít az alakulat a miniszterelnöki tisztségre, miután Sorin Grindeanu jelenlegi kormányfőtől megvonta politikai támogatását – jelentette be szerda este Liviu Dragnea.

Archív felvétel Fotó: PSD

A pártelnök az Agerpres szerint hangsúlyozta, továbbra is a PSD és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotja a parlamenti többséget.

„Egy miniszterelnöknek addig van legitimitása, amíg élvezi az őt tisztségbe helyezett pártok politikai támogatását. Márpedig a két alakulat, amelyik kormányfőnek jelölte Grindeanut, és bizalmat szavazott neki a parlamentben, most megvonta tőle politikai támogatását” – fogalmazott Dragnea.

Hozzátette,

a kormány gyakorlatilag már nem létezik, mivel minden miniszter benyújtotta lemondását.

„Néhány kolléga javaslatára elfogadtunk ma egy határozatot, amelynek értelmében elveszíti PSD-tagságát az a személy, aki miniszteri tisztséget vállal egy olyan kormányban, amelyet a PSD nem támogat. (...) Holnap ismét összehívjuk az országos végrehajtó bizottságot, és az ALDE-s kollégákkal közösen dönteni fogunk arról, kit javaslunk a miniszterelnöki tisztségre” – mondta szerdán a pártelnök.

Arra a kérdésre, hogy miként fognak eljárni, ha Grindeanu továbbra is ragaszkodik funkciójához, és hogy élni fog-e a PSD a saját kormánya elleni bizalmatlansági indítvány benyújtásának lehetőségével, Dragnea úgy válaszolt: „Én még remélem, hogy ez a helyzet nem marad így, mert semmiféle politikai magyarázat nincsen rá”.

Dragnea hozzátette, Grindeanut nem zárták ki a pártból. „Nem, nincs kizárva a pártból. Kollégáimmal együtt több javaslatot is tettünk neki arra vonatkozóan, hogy melyik lenne a követendő út, és nem abból indultunk ki, hogy ő nem lehet kormányfő.

De sajnos egyszerűen elhagyta a termet,

pedig mi azt terveztük, hogy az ülés második felében, a kormány tevékenységének kiértékeléséről készített jelentés megtárgyalása után, elkezdjük az újraépítést. De nem volt, akivel” – mondta még Liviu Dragnea.

{K1}

Grindeanu: ajándék az ellenzéknek

Sorin Grindeanu szerint az általa vezetett kabinet tevékenységéről készített jelentés nem tükrözi a valóságot, és

csak ürügyként használja fel azt a PSD, hogy eltávolítsa őt tisztségéből.

Grindeanu állítása szerint szerda este látta először a kiértékelésről készült dokumentumot, és ezt nem tartja korrekt eljárásnak. „Ezt a kiértékelést úgy kellett volna elvégezni, hogy elbeszélgetnek velem és minden miniszterrel külön-külön” – mondta az Agerpres szerint.

A kormányfő úgy véli, a kabinet tevékenységével kapcsolatos elégedetlenség csak ürügy volt, hogy felszólítsák a lemondásra.

Grindeanu szerint olyan intézkedések meghozatalának elmulasztását is felróják neki, amelyeknek – a kormányprogram szerint – 2018 a kivitelezési határideje, vagy amelyekkel kapcsolatban maga Liviu Dragnea pártelnök jelentette be, hogy lemondanak a gyakorlatba ültetésükről. „A kiértékelésről készített jelentés ismertetésével a végrehajtó bizottság tulajdonképpen megajándékozta a Nemzeti Liberális Pártot és a Mentsétek meg Romániát Szövetséget” – tette hozzá.

A PSD-féle jelentés szerint a kormányprogramba foglalt 393 intézkedésnek a 60 százalékát nem valósította meg a Grindeanu-kabinet.

Ehhez képest a miniszterelnök azt állítja, az első negyedévre beütemezett 43 és a második negyedévre tervezett 54 intézkedés közül „54-et maradéktalanul megvalósítottak, 34 folyamatban van, 9 elmaradt”.