Itthoni árakon „barangolunk”: csütörtöktől nincsenek roamingdíjak

Krónika 2017. június 15., 08:08

Mobilozz, mint otthon – csütörtöktől ez az elv érvényesül az Európai Unió országain belül, ha telefonálni vagy internetezni akarunk.

Fotó: Flickr/Roberto Trombetta

Miután az elmúlt években több alkalommal is halasztották, most már biztos: csütörtöktől az Európai Unión belül felárak nélkül, a belföldi díjszabás szerint lehet mobiltelefonról hívást kezdeményezni és fogadni, SMS-t írni és internetezni.

Amint arról korábban írtunk, a barangolási díjak csökkentése évek óta fokozatosan ment végbe az Unióban, ennek utolsó lépéseként június 15-től minden telefonszolgáltatónak a belföldi díjaknak megfelelő áron kell a szolgáltatást nyújtania azon felhasználók számára, akik az Európai Unión belül időszakosan külföldre utaznak. Ezzel tehát

külföl­dön is a belföldi díjszabás szerint lehet majd telefonálni, üzenetet küldeni és fogadni, internetezni.

A változtatás a külföldre utazó turistákat, az időszakosan külföldön dolgozókat és tanulókat, illetve a határ menti ingázókat is érinti. A kedvező feltételek mindenkire érvényesek, az előre fizetős kártyásokra és a havi díjas előfizetőkre is.

Ám annak érdekében, hogy ne lehessen visszaélni a roaminggal, a „Mobilozz, mint otthon” elv alapján a mobiltelefonáláshoz kapcsolódó szolgáltatásokat az időszakos külföldi tartózkodások során lehet igénybe venni a hazai feltételekkel. Ennek megfelelően

az előfizetők a belföldi díjcsomagokban meghatározott időtartamú hanghívást kezdeményezhetnek, és a díjcsomagoknak megfelelő számú SMS-t küldhetnek

az Európai Gazdasági Térség területén: az Európai Unió tagállamaiban, illetve Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában. A szabályozás ugyanakkor a többi országra, például Ukrajnára, Szerbiára, de a nyugat-európai államok közül például a nem EU-s Svájcra sem terjed ki.

A szakemberek ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy az EU-roaming nem nemzetközi hívás: míg a nemzetközi hívás azt jelenti, hogy valaki a romániai hálózatból hív külföldi számot, a roaming alkalmával külföldi hálózatból kezdeményez hívást, vagy küld SMS-t Romániába vagy más uniós államba.

Az új szabályok csak az EU-s roamingolásra vonatkoznak,

a nemzetközi és az EU-n kívüli országokba menő hívások használati díjait és felté­teleit a szolgáltatók továbbra is maguk állapíthatják meg.

A rendelet az adathasználatra alkalmazhat korlátot: a belföldi adatkeretet fel lehet használni roaminghelyzetben is, de még ha a szolgáltató belföldre korlátlan adatforgalmat kínál is,

roamingcélra lehetősége van limitet felállítani.

Az új szabályozás bevezeti a méltányos felhasználás fogalmát. Az új feltételek ugyanis csak azokra az előfizetőkre vonatkoznak, akik a szolgáltatójuk tagállamában – tehát romániai szolgáltatók esetében Romániában – rendelkeznek lakóhellyel, életvitelszerűen ott is élnek, és csak időszakos látogatásokat tesznek uniós tagállamokba.

Utazás közben is nézhetünk filmet

Elfogadták a megvásárolt online tartalomszolgáltatások Európán belüli hordozhatóságát biztosító szabályokat az uniós tagországok igazságügyi miniszterei a múlt héten Luxembourgban, amelyek lehetővé teszik, hogy az állampolgárok az EU-n belül bárhol igénybe vehessék filmes, zenei vagy egyéb szolgáltatásokra vonatkozó előfizetéseiket.

„Az EU-n belül utazó európaiak nem lesznek többé elvágva a filmekre, sportközvetítésekre, zenei szolgáltatásokra, e-könyvekre vagy videójátékokra vonatkozó online szolgáltatásoktól, amelyekért otthon fizettek. A roamingdíjak felszámolása mellett ez is fontos előrelépés az egységes digitális piac megteremtése felé” – hangsúlyozta közleményében a máltai soros uniós elnökség.

Az Európai Bizottság korábban arról számolt be, hogy az új szabályok kötelezőek lesznek minden fizetős online szolgáltatóra, például az Amazonra vagy a Netflixre nézve is. A térítésmentesen kínált szolgáltatások nyújtói önkéntes alapon szintén felkínálhatják regisztrált felhasználóiknak a tartalmak hordozhatóságát. Szakértők szerint az online tartalomszolgáltatásokhoz való, határokon átnyúló hozzáférés lehetősége még kiemeltebb jelentőséget nyer a roamingdíjak eltörlésével. Az új szabályok várhatóan a jövő év elején lépnek hatályba.