Sanitas: kizsákmányolják a szállók alkalmazottait

Bíró Blanka 2017. június 14., 18:15

Bukaresti tiltakozó akciót szervez a Sanitas egészségügyi szakszervezet Kovászna megyei fiókja, amelynek tagjai szerint kizsákmányolják a gyógyturizmusban dolgozókat.

Archív felvétel

Az érdekvédők jelezték: amennyiben a bérkiegészítésre vonatkozó tárgyalások nem lesznek eredményesek, jövő szerdán utcára vonulnak a fővárosban.

Vasile Neagovici, a Sanitas Kovászna megyei elnöke lapunknak elmondta: egyelőre a kovásznai Dacia Szálloda és a Dâmboviţa megyei Pucioasa városban található Ceres Hotel dolgozói vesznek részt a megmozduláson. A két szállodát az országos nyugdíjpénztár tulajdonában levő Gyógykezelés és Munka-rehabilitáció Rt. ügykezeli,

az alkalmazottak többségét pedig minimálbérrel foglalkoztatják.

Neagovici hangsúlyozta: a tiltakozás nem akadályozza a tevékenységet a két szállodában, a gyógykezeléseket ez idő alatt is elvégzik. A szakszervezeti vezető leszögezte: az ágazatban „rablás és kizsákmányolás” folyik, a szintén kovásznai Montana szálló alkalmazottai például

ebben az évben egyáltalán nem kaptak fizetést, ennek ellenére néhány hete újrakezdték a holtszezonban leállított munkát.

„Ezek a szállodák, gyógykezelő-központok a túlélésre vannak berendezkedve, az államilag támogatott értékjegyekkel érkező vendégekből tartják fenn magukat, és nem fizetik rendesen az alkalmazottaikat” – részletezte Neagovici. Az érdekvédelmi szervezet az évek során több pert indított, mert a szállodák alkalmazottai nem kapták meg a törvény által szavatolt különböző juttatásokat.