Vadkárok: megoldást ígért a környezetvédelmi minisztérium

Bíró Blanka 2017. június 14., 17:58

Új rendelet kibocsátását ígérték meg a környezetvédelmi minisztérium illetékesei a nagyvadak okozta károk visszaszorítása érdekében.

Fotó: Barabás Ákos

Graţiela Gavrilescu miniszter szerdán prefektusokkal, vadásztársaságok és különböző civil szervezetek képviselőivel, valamint a csendőrség és a témával foglalkozó egyetemek, kutatóintézetek küldötteivel találkozott Bukarestben, hogy közösen találjanak megoldást a problémára.

Sárkány Árpád, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács alelnöke, a sepsiszentgyörgyi Abies Hunting tulajdonosa a Krónikának elmondta, abban minden résztvevő egyetértett, hogy a nagyvadak, elsősorban a medvék túlszaporodtak, emiatt egyre nagyobb a feszültség, az emberek félnek, sok a vadkár.

{K1}

Elhangzott az is, hogy a Transzfogarason teljesen lebénult a turizmus, mivel

a panziók környéke tele van medvékkel, ezért már nem merészkednek oda a vendégek.

Abban is egyetértettek, hogy nem elég kilőni vagy elaltatni és elszállítani a településekre bemerészkedő, háziállatokra, vagy épp emberekre támadó medvéket, hanem a túlszaporulatot kell visszaszorítani, hiszen a beszűkült élettér nem tud eltartani egy ekkora populációt.

Sárkány Árpád elmondta a miniszternek, hogy az árvízvédelem sem arról szól, hogy felmérik a megáradt vizek okozta károkat, majd megpróbálják helyreállítani, hanem elsősorban a gátrendszer megerősítéséről.

„A megelőzésre kell hangsúlyt fektetni, ezt többször is hangsúlyoztam. A miniszter megígérte, hogy megoldást keresnek,

hamarosan közzétesznek a szaktárca honlapján egy rendelettervezetet,

ahhoz az érintettek hozzászólhatnak. Várjuk, hogy milyen megoldásokat javasol a minisztérium” – mondta a vadászati és vadvédelmi tanács alelnöke.

Korábban arról számolt be, hogy Romániában a becslések szerint 7000–7500 barna medve él, az állomány 49,7 százaléka a három székely megyében. A tavaly óta a Romániában nem lehet barnamedvére vadászni, az elmúlt négy év alatt hat vadfaj vadászatát teljesen betiltották, ez pedig túlszaporulathoz vezetett, és káoszt okozott a vadgazdálkodásban.

{K2}