Egyhetesre bővül a nagybányai Főtér Fesztivál

Krónika 2017. június 14., 17:31

Az előző kiadásokhoz képest hosszabb lesz ebben az évben a Főtér Fesztiválként ismert Nagybányai Magyar Napok rendezvénysorozat, amelyre egy héten keresztül, szeptember 11. és 17. között várják az érdeklődőket.

A szervezők sajtótájékoztatón számoltak be arról, hogy idén nagyobb hangsúlyt kap a művészet: Nagybánya főterén két kortárs installációt, Oláh László Tibor nagybányai fotográfus és Madarassy György festőművész kiállítását rendezik be, ezenkívül

Új Bergeráj néven egy hétre megnyitják a hajdani híres művészkávézó-cukrászdát,

ahol helyi alkotók festményeit mutatják be. A gyermekek számára ugyanakkor interaktív festészeti oktatást szerveznek. A szervezők közleménye szerint

a Főtér Fesztivál keretében tartják meg a Németh László Elméleti Líceum új, Híd utcai épületének ünnepélyes átadását.

A magyar napokon Kárpátalja is részt vesz, az ukrajnai magyar közösség képviselői külön sátorban, illetve programokkal várják az érdeklődőket.

Természetesen nem maradhatnak el a hagyományos gyermek- és ifjúsági programok, újdonságként ugyanakkor sor kerül többek között tollaslabda-bajnokságra, lehetőség lesz élő könyveket „kölcsönözni”, illetve egy szabadtéri edzőtermet is berendeznek. Az esti nagykoncertek sorát Hobo kezdi csütörtökön, pénteken Bródy János lép fel, szombaton pedig a Magna Cum Laude várja a közönséget.

Kezdődik a Fehér megyei magyarság ünnepe

Csütörtökön kezdődik az első alkalommal megszervezett Fehér Megyei Magyar Napok rendezvénysorozat, amelynek egyik fő helyszíne Nagyenyed, illetve a Bethlen Gábor Kollégium. Déltől kezdődően tárlatmegnyitókra, kézműves vásárra, könyvvásárra, gyermek- és gasztronómiai programokra várják az érdeklődőket. A FaLó sátorban különleges koktélokat, a borstandoknál pedig helyi italokat lehet kóstolni, este pedig a Republic zenekar koncertezik.

Pénteken tartják az elszármazottak és a környéken élők véndiák-találkozóját, ezenkívül könyvbemutatókra kerül sor, este pedig néptáncelőadásokat tartanak, fellép Antal Tibor és zenekara, Boros Erzsébet népdalénekes, a Hajdina Néptánccsoport, valamint a Nagybaconi Néptánccsoport.

A szombati napot a megye több településén megszervezett hulladékgyűjtési akció indítja, majd a nagyenyedi kollégiumban vezetett sétára várják az érdeklődőket, akik számos érdekességet megtudhatnak a nemrég felújított iskoláról. Vasárnap kerékpárútra hívják a magyar napok résztvevőit, a nagyenyedi Vártemplomban pedig ünnepi istentiszteletet tartanak, amelyen Csengeri Kostyák Zsuzsa orgonakoncertet ad. A fesztivál részletes programja megtalálható a rendezvény Facebook-oldalán.