Kósa: a kvótadöntést senki nem hajtotta végre

MTI 2017. június 14., 11:05

A kvótadöntést senki nem hajtotta végre, azok sem, akik egyébként támogatták az Európai Tanácsban ezt a „szerintünk rossz döntést” - mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán.

Kósa Lajost azzal kapcsolatban kérdezték, hogy kedden Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációügyi biztos bejelentette: kötelezettségszegési eljárást indít az Európai Bizottság Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen, amiért nem hajtják végre a kötelező uniós menekültkvóták felállításáról szóló korábbi döntést.

A Fidesz frakcióvezetője úgy fogalmazott: van egy vitájuk az Európai Unióval, ilyenkor, ha nem tudnak megegyezni, az EU kötelezettségszegési eljárást indít, annak van egy folyamata, amelynek a végén, ha odáig eljut az ügy, az Európai Bíróság kimondja, hogy mit kell tenni.

A kötelezettségszegési eljárás „teljesen normális működési forma” az EU-ban;

Magyarország nincs is azoknak az országoknak az élmezőnyében, amelyek ellen a legtöbb ilyen eljárást indították - fűzte hozzá.

Kiemelte: a kvótadöntést nemhogy százezres, ezres nagyságrendben sem tudták végrehajtani. Hozzátette: ha egy illegális bevándorlót, aki Németországba, Svédországba vagy Hollandiába akart menni, elvisznek „Várnába, Konstancára vagy Rigába”, vissza fog menni a célországok egyikébe, mivel

ezeket az embereket nem lehet ott tartani”.

Arról, hogy két érintett szervezet bejelentette, nem tesz eleget a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló, kedden elfogadott törvénynek, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: van 65 ezer civil szervezet, ebből kevesebb, mint egy tucatnyi „hőzöng”, amelyek „Soros György által finanszírozott álcivil szervezetek”.