Törvénnyel tiltotta be az állatok cirkuszi szerepeltetését a parlament

Kőrössy Andrea 2017. június 14., 08:03

Tilossá vált a cirkuszokban és a hasonló előadások során az állatok használata, miután a vonatkozó törvénytervezetet keddi ülésén elfogadta a képviselőház, amely az ügyben a döntéshozó kamara volt.

Fotó: Haáz Vince

Az állatok védelméről szóló 2004/205-ös számú jogszabályt módosító tervezet szerint kivételt képez a kutya, a ló, a delfin és néhány egzotikus madár, ezeket továbbra is lehet használni műsorszámokban, versenyeken vagy kiállításokon.

Az elfogadott projekt alapján, amennyiben – a kivételtől eltekintve – a gerincesek altörzsébe tartozó állatokat használnak például a cirkuszban,

a tett bűncselekménynek minősül, és minimum pénzbírsággal, de akár három hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetéssel szankcionálják.

A Mediafax hírügynökség arról is beszámolt: azokat az állatokat, amelyeket eddig hasonló célokra használtak, rezervátumba vagy állatkertbe kell áthelyezni a most elfogadott tervezet hatályba lépésétől számítva 18 hónapon belül.

Az átszervezési projekt kidolgozása az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) feladata, amelynek a tervet a jogszabály-módosításnak a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után 12 hónapon belül kell összeállítania. A képviselőház keddi ülésén 201 honatya szavazta meg a tervezetet, heten ellene voksoltak, 58-an tartózkodtak.

A javaslatot az állatok és a környezet védelmében rendszeresen kiálló Remus Cernea volt parlamenti képviselő terjesztette be,

a tervezetet a szenátus korábban elutasította.

Óriási győzelemnek nevezte a törvénytervezet elfogadását Csibi Magor, a Természetvédelmi Világalap (WWF) romániai szervezetének vezetője, aki szerint ezzel

az ország egy lépést tett előre a humánusabb, fejlettebb társadalom irányába.

A környezetvédő aktivista januárban petíciót indított a vadálla­toknak a cirkuszokban való szerepeltetése ellen, ezt több mint 60 ezren írták alá. A szignógyűjtést azután kezdeményezte, hogy tűz ütött ki egy bukaresti cirkusz karámjában, ennek nyomán 11 állat, köztük két tigris is elpusztult.

Csibi Magor kedden Facebook-oldalán közölt bejegyzésében úgy fogalmazott: a tűzeset utáni felháborodása a több tízezer támogatónak köszönhetően erős mozgalommá fejlődött, ennek végkimeneteleként pedig megszületett egy új törvény a humánusabb bánásmód érdekében. Csibi Magor bízik benne, hogy a ketrecbe zárt, elhanyagolt állatok képe történelemmé válik, ugyanakkor reméli, hogy hamarosan sikerül a medvék, farkasok és vadmacskák trófeaként való levadászásának is véglegesen véget vetni.