Újabb béremelésekről döntött a parlament

Hírösszefoglaló 2017. június 13., 22:42

Már csak Klaus Johannis államfőnek kell rábólintania, és újabb közalkalmazotti kategóriák részesülnek fizetésemelésben, miután az erről szóló törvénytervezetet döntéshozó testületként kedden elfogadta a képviselőház.

A most elfogadott egyik módosítás értelmében a törvény érvénybe lépésétől kezdve 30 százalékkal nő azoknak a közalkalmazottaknak a bruttó alapfizetése, akik nincsenek a 2017/2-es sürgősségi kormányrendelet kedvezményezettjei között: ide tartoznak

az országos jelentőségű könyvtárak alkalmazottai, a Román Akadémia Könyvtára, valamint a nemzeti jelentőségű múzeumok alkalmazottai.

Húsz százalékkal többet keresnek majd eközben a mezőgazdasági minisztériumnak alárendelt intézmények és hatóságok dolgozói – kivételt képez a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA), valamint a Vidéki Befektetéseket Finanszírozó Ügynökség –, a Gheorghe Ionescu-Siseşti mezőgazdasági és erdészeti akadémia alkalmazottai, valamint az ifjúsági és sportminisztérium hatáskörébe tartozó kutatási intézmények dolgozói.

A jogszabály értelmében nő az állami nyugdíjpénztár orvosszemélyzetének, valamint bizonyos kulturális intézmények személyzetének fizetése is. 15 százalékos fizetésemelést ír elő a törvény a központi egyetemi könyvtárak alkalmazottai, az aktív katonák, a védelmi minisztérium civil személyzete számára.

A jogszabály értelmében az akadémikusok, a kultúra terén tevékenykedők érdemjuttatásait, valamint az onkológusok és az égési sérülteket kezelő kórház személyzetének pótlékait is megemelik.