Érik Sorin Grindeanu kormányfő leváltása

Balogh Levente 2017. június 12., 16:27

A miniszterelnök és a PSD elnöke a médiában üzenget egymásnak a kormány kiértékelése kapcsán, amely nyomán a miniszterelnököt akár le is válthatja a kormánypárt.

Grindeanu szerint nem járul hozzá a stabilitáshoz a kormánytagok vagy a kormányfő esetleges lecserélése Fotó: Gov.ro

Üzengetések és ironikus oldalvágások vetítik előre, hogy a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) esetleg tényleg úgy dönthet: leváltja saját miniszterelnökét, Sorin Grindeanut a kabinet eddigi tevékenységének kiértékelését követően.

Liviu Dragnea, a PSD elnöke vasárnap este közölte: a kiértékelés befejeződött, az eredmények kielemzése és a következtetések levonása után szükséges javaslatok megtételét pedig a hétfői napra irányozták elő.

Dragnea elmondta, a „nem könnyű” kiértékelés során összevetették a kormányprogramba foglalt célkitűzéseket azzal, milyen stádiumba jutott a megvalósításuk az egyes minisztériumokban, és megjegyezte:

a program számos elemét nem ültették még gyakorlatba.

Hozzátette: a kiértékelés elsődleges célja ugyanakkor nem feltétlenül egyes miniszterek vagy a miniszterelnök lecserélése. Mindazonáltal megjegyezte: a választásokon nem a miniszterelnök személyéről voksolnak, hanem a kormányprogramokról, nem a kormány összetétele az elsődleges szempont. Figyelmeztetett: a kormánytisztségek „nem életre szólóak”. Kifejtette: ha indokoltnak látják, lecserélik a kormányfőt, de ő maga „ezt nem szeretné”.

Sorin Grindeanu miniszterelnök szintén vasárnap este az esetleges elmozdításáról szóló hírek kapcsán Facebook-üzenetben jelezte: az országnak stabilitásra van szüksége, amihez viszont a kormánytagok vagy a kormányfő esetleges lecserélése éppen hogy nem járul hozzá.

„Románia előtt ma számos lehetőség áll, amely a fejlődés és a jólét útjára vezetheti. Ehhez azonban stabilitásra és kiszámíthatóságra van szükség. A 2016-as szavazás megmutatta, hogy a polgárok is ugyanezt akarják: széles parlamenti támogatottsággal rendelkező, stabil kormányt.

A polgárok által nekünk megelőlegezett bizalmat nem herdálhatjuk el újabb módosítások, politikai válságok, esetleges újabb választások által”

– fogalmazott a kormányfő. Grindeanu esetleges leváltását Bukarest PSD-s főpolgármestere, Gabriela Firea vetette fel a hétvégén. A politikus, aki már korábban is bírálta a kormányfőt, amiért az szerinte elhanyagolja a fővárost, elképzelhetőnek nevezte, hogy a koalíciós pártok új miniszterelnök-jelöltet neveznek meg, aki reményei szerint nő lesz.