Lezuhant egy MiG vadászgép Konstanca megyében, a pilóta katapultált

Krónika 2017. június 12., 12:07

Hírügynökségi jelentések szerint lezuhant egy MiG 21 Lancer típusú repülőgép hétfőn Konstanca megyében. A pilótának sikerült katapultálnia, súlyos sérülést szenvedett.

Képünk illusztráció

A News hírügynökség tájékoztatása szerint a vadászgép a Mihail Kogălniceanu katonai repülőtértől nyolc kilométerre szenvedett balesetet. A MiG 21-es nem sokkal a felszállás után, gyakorlórepülés közben zuhant le Culmea és Nazarcea települések közelében.

{K1}

A bukaresti védelmi minisztérium közleménye szerint a gép a bolgár légierővel közösen szervezett Thracian Eagle 2017 hadgyakorlaton vett részt, leszálláshoz készülődött, amikor a pilóta súlyos motorhibát jelentett.

A MiG-21-es a lakott térségektől távol zuhant le, és kiégett.

A konstancai mentőszolgálat a pilótát a roncs közelében, eszméletlen állapotban találta, később azonban magához tért, állapota stabil. A román hírtelevíziók értesülései szerint a pilóta súlyos gerincsérülést szenvedett.

A román légierőnek jelenleg mintegy 35, Oroszországban gyártott MiG 21-es van a tulajdonában, ebből hozzávetőlegesen 25 az aktív gépmadár. A védelmi minisztérium ugyanakkor fokozatosan igyekszik lecserélni az elmúlt évtizedek során számos balesetet szenvedett kis hatótávolságú harcászati vadászrepülőgépeket amerikai gyártmányú F-16-os katonai gépekre. Románia tavaly 12 használt F-16-ost vásárolt Portugáliától, pár hónappal ezelőtt pedig a bukaresti védelmi tárca ajánlattételi kéréssel fordult Washingtonhoz, hogy közvetlenül Amerikától venne további vadászrepülőgépeket.