Ébresztőt fújó román és magyar kudarc a vb-selejtezőkben

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. június 11., 15:25

Mélyponton Románia és szégyenkezik Magyarország a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság hétvégi csoportselejtezői után: előbbieket a vereséggel járó gyenge varsói szereplés, utóbbiakat az Andorra elleni történelmi kudarc „küldte padlóra”.

Fotó: FRF

A pesszimisták jóslatai igazolódtak be Románia labdarúgó-válogatottjának varsói szereplésekor, a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság hétvégi csoportselejtezőiben.

Dacára annak, hogy reális továbbjutási esélyeket csak a listavezető lengyelek legyőzésével őrizhettek volna az E csoportban, szervezett és hatékony támadást nem lehetett látni a „piros-sárga-kék" csapattól. Tény ugyanakkor, hogy ez soha nem is volt ennek a válogatottnak az ismérve, még úgy sem, hogy a német Christoph Daum szövetségi kapitány szombati 3-4-3-as kezdője offenzív taktikát sugallt.

A pályát viszont az ellenfél uralta,

hogy aztán Cristian Săpunaru szabálytalankodása miatt Robert Lewandowski révén büntetőből szerezzék meg a vezetést a 29. percben. „Láttam, hogy elhúzott mellettem. Csak rátettem a kezemet, hogy megelőzzem, de ahogy megérezte, egyből a földre vetette magát. Ezért ő Európa legjobb csatára" – magyarázta az esetet a veterán hátvéd.

A Bayern München lengyel támadója pedig megállíthatatlan maradt a második félidőben is: az 57. percben egy szöglet után fejelt Tătărușanu kapujába, majd öt perccel később egy újabb büntetőt értékesítve mesterhármasig jutott, így Bogdan Stancu 77. percben szerzett gólja már szépségtapasznak is kevés volt a 3-1-es végeredménnyel záruló összecsapáson – Románia a hajrára kezdett csak éledezni, de a különbségből már nem tudtak lefaragni.

Mivel a hétvégi hatodik fordulóban Dánia 3-1-re nyert Kazahsztánban, Montenegró pedig 4-1-re legyőzte a vendég Örményországot,

az E csoportban 6 ponttal maradt Románia eltávolodott az élmezőnytől,

amelyet a lengyelek 16 ponttal vezetnek az egyaránt 10 pontos montenegróiak és dánok előtt. Az örmények szintén 6 ponttal maradtak az ötödik helyen, miközben a kazahok 2 ponttal sereghajtók.

Săpunaru szerint nem vált be az az elképzelésük, amely szerint ellentámadásokkor sprintelték volna le a lassabbnak ítélt ellenfelet. „Amikor négy hátvédre váltottunk, már sokkal jobban futballoztunk és helyzeteink is voltak, de

nem az én feladatom a taktikánkat elemezni”

– fűzte hozzá. A válogatottságát csalódottan megélő Romario Benzar szerint nem tudták kivitelezni azt, amit az edzéseken gyakoroltak, és így már nem is lát esélyt arra, hogy kijussanak a jövő évi seregszemlére. „Nem is fociztunk, nem is szereztünk pontokat. Én ebben a selejtezősorozatban kerültem be a válogatottba, de

nem emlékszem, hogy lett-e volna más kvalifikációs sorozat, ahol ilyen kevés pontot gyűjtöttünk volna.

Mindnyájunknak magunkba kell néznünk, és az elejétől kezdenünk" – fogalmazott a TVR-nek. Hasonlóképp vélekedik a csapatkapitány, Vlad Chiricheș is, aki szerint Christoph Daum szövetségi kapitány újfajta gondolkodásmódjának a gyakorlatba ültetéséhez idő kell. „Szerintem nagyon alaposan ki kellene elemezni a történteket, és megoldást találni a romániai labdarúgás újjáélesztésére" – fűzte hozzá.

A német szövetségi kapitánynak viszont nem fordult meg a fejében a lemondás. „Miért tenném?

Bukarestben mindenki kérlel, hogy maradjak, és azt mondják, szükség van rám. Akkor miért teszik nekem folyton fel ezt a kérdést?"

– reagált a mérkőzést követő sajtótájékoztatón. Azt ugyanakkor már ő is elismerte, hogy a lengyelországi vereség után „őrültség" lenne elhinni, hogy versenyben vannak a továbbjutásért. „Órákon át beszélhetnénk a problémákról. Sok mérkőzésünk volt, amelyeken nem tudtunk gólt lőni és nem emelkedtünk fel az elvárt szintre. Valami mindig hiányzott. Most

a fegyelem ingott meg helyenként, szervezetebben kellett volna futballoznunk, de nem tettük”

– értékelt. Románia legközelebb szeptemberben fogadja Örményországot a vb-selejtezőkben, ám kedden még a dél-amerikai kontinensbajnok Chilével játszik barátságos mérkőzést Kolozsváron.

Hidegzuhany Andorrában

Amíg a „piros-sárga-kékek" vereségére többen is számítottak, addig Magyarország andorrai kudarcára a legpesszimistább futballrajongók sem mertek voltak gondolni a hétvégi selejtezők előtt. Különösen nem a tavalyi Európa-bajnoki részvétel után. Csakhogy a „piros-fehér-zöldek" napját elrontotta a világranglista 186. helyén álló miniállam, amely Marc Rebes 26. percben szerzett fejesgóljával 1-0-ra nyerni tudott péntek este Andorra la Vellában.

{K1}

Ezt megelőzően 2004 októberében, Macedónia legyőzésével szereztek három pontot tétmérkőzésen, nem véletlen tehát, hogy a magyarok elleni történelmi sikerüket vb-győzelemként ünnepelték, miközben az anyaországiak – mezeiket levéve a stadionban őket bíráló szurkolók előtt – egy

újabb szégyenteljes fejezetet írtak saját sporttörténelmük lapjaira.

Ahogyan a könnyeivel küszköve nyilatkozó Dzsudzsák Balázs jelezte: egy éve ilyenkor a csúcson voltak, most meg a „pokolban". Azt már a Nemzeti Sportnak fogalmazta meg, hogy mennyire bántják a történtek, mert bár igyekezett mindent beleadni, mégsem működött a játékuk.

Valami nagyon nincs rendjén, se a csapatban, se a hozzáállásban.

Ha normálisan állunk ehhez a mérkőzéshez, és mindenki a tudását hozza ki, akkor nem hiszem, hogy 1-0-ra kikapunk. Ennyi. Fejben nem voltunk ott. Megvoltak a lehetőségeink, de totyogunk, átvesszük, nem vesszük át" – értékelt könnyeivel küszködve.

Fotó: MLSZ

Igaz ugyan, hogy tavaly óta némiképp átalakult a válogatott – az Andorra elleni találkozón újoncokat is avattak –, de ezzel együtt még Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke, vagy akár Bernd Storck szövetségi kapitány sem találhatott mentséget a kudarcra.

Ez egy óriási blamázs, ezt nem lehet megbocsátani"

– ismerte el a német szakember az M4 Sportnak, megjegyezve, hogy a bocsánatkérésük mellett a felelősséget is mindenkinek vállalnia kell. Sorsát illetően leszögezte: arról másoknak kell dönteniük.

Magyarországgal ellentétben Portugália és Svájc is begyűjtötte hétvégén az „elvárt" három pontot: az Európa-bajnok Lettországban nyert 3-0-ra, míg Svájc a Feröer-szigeteket múlta felül 2-0-ra idegenben. A B csoport összeetetettjében így a svájciak hibátlan mérleggel, 18 ponttal maradtak az élen Portugália (15), Magyarország (7), Feröer (5), Andorra (4) és Lettország (3) előtt. A Storck-csapat legközelebb augusztus 31-én az új sereghajtót fogadja a vb-selejtezőkben.

Kikaptak a franciák

A hatodik forduló lapzártánk előtt befejeződött többi mérkőzései többségében a várt eredményeket hozták, ugyanakkor a kiemelt találkozók közül a franciák egy 94. percben kapott gól miatt 2-1-re kikaptak Svédországban, Anglia pedig 2-2-es döntetlent ért el Skócia vendégeként.

Eredmények, A csoport: Fehéroroszország–Bulgária 2-1, Svédország–Franciaország 2-1, Hollandia–Luxemburg 5-0. Az állás: 1. Svédország 13 pont, 2. Franciaország 13, 3. Hollandia 10, 4. Bulgária 9, 5. Fehéroroszország 5, 6. Luxemburg 1.

C csoport:
Azerbajdzsán–Észak-Írország 0-1, Norvégia–Csehország 1-1, Németország–San Marino 7-0. Az állás: 1. Németország 18, 2. Észak-Írország 13, 3. Csehország 9, 4. Azerbajdzsán 7, 5. Norvégia 4, 6. San Marino 0.

F csoport: Szlovénia–Málta 2-0, Skócia–Anglia 2-2, Litvánia–Szlovákia 1-2. Az állás: 1. Anglia 14, 2. Szlovákia 12, 3. Szlovénia 11, 4. Skócia 8, 5. Litvánia, 6, Málta 0.

H csoport: Gibraltár–Ciprus 1-2, Észtország–Belgium 0-2, Bosznia-Hercegovina–Görögország 0-0. Az állás: 1. Belgium 16, 2. Görögország 12, 3. Bosznia 11, 4. Ciprus 7, 5. Észtország 4, 6. Gibraltár 0.