Londoni társulat vendégszerepel Szatmárnémetiben

Krónika 2017. június 11., 14:39

Valódi színházi csemegének számít, hogy a londoni CoIn Theatre Company vendégszerepel Szatmárnémetiben William Shakespeare As You Like It (Ahogy tetszik) című vígjátékával; a produkciót hétfőn 19 órától láthatja a teátrum nagytermében a közönség.

Fotó: Rab Zoltán

A 2014-ben Londonban alapított CoIn Theatre Company nemzetközi utazótársulat, amely különböző kultúrák látásmódját ötvözi internacionális stábbal létrehozott produkcióiban.

A Shakespeare Hamletjéből készített, háromszereplős változat kritikai és közönségsikert aratott három kontinensen. Az előadás turnézott a Bárd szülővárosában, Stratford-upon-Avon-ban a Royal Shakespeare Companyval együttműködésben, nemzetközi fesztiválokon szerepelt Egyiptomban, Indiában és Oroszországban. Natsumi Kuroda japán színésznő a legjobb női alakítás díját vehette át a Hamlet!-ben nyújtott teljesítményéért a szentpétervári ArtOkraina Fesztiválon, Ophelia/Gertrud/Sírásó összevont szerepét játszotta.

Burák Ádám, a társulat művészeti vezetője és rendezője londoni tanulmányait megelőzően Marosvásárhelyen végzett rendező szakon,

a két évvel ezelőtt Erdélyben turnézó magyar nyelvű III. Richárdot követően ez az első angol nyelvű munkája, amely Romániában is megtekinthető. Az Ahogy tetszik előadása a târgoviștei BabelFAST meghívására készült. A produkció további felkéréseket kapott a 2017/18-as évadra Franciaországból, Srí Lankáról, Oroszországból és Ugandából.

Az előadás szereplői: Rosalind – Sylvie Fawkner-Corbett, Celia/Phebe – Barbara Blanka Wegor­zewska, Touchstone/Jaques – Blain Neale, Orlando/Silvius – Ben­ny Ainsworth, dizájn: Ama­ku­bukuro Brown, jelmez: Móricz Ágnes, zene: Kovács Adrián, bábtervezés: Novák Ildikó, plakát: Sós Beáta, videoteaser: Guido Benedicto, rendező: Burák Ádám.

Az előadás angol nyelvű, az 1623-ban kiadott eredeti fólió szövegét használja, és magyar, illetve román feliratozással tekinthető meg, játékideje: kétszer 45 perc, egy szünettel. A londoni társulat ezen a héten Marosvásárhelyen is bemutatta Shakespeare Ahogy tetszik című művét.