Dragnea még nem lépteti érvénybe Grindeanuék biankó lemondását

Krónika 2017. június 09., 15:13

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerint a Grindeanu-kabinet valamennyi minisztere benyújtotta a kormányzó alakulat vezetőségéhez biankó lemondását, még a mandátuma átvételekor, ő azonban nem fogja felhasználni ezeket.

Dragnea szerint a hétvégén elkészül a Grindeanu-kormány tagjai tevékenységének kiértékelése

A képviselőház elnöki tisztségét is betöltő politikus pénteken úgy nyilatkozott, nem is tudja már, hol vannak ezek a biankó lemondólevelek. „Ők megtették ezt a gesztust, de én nem fogom felhasználni ezeket, mert nem ez a helyes eljárás. Tehát nem fogom kivenni a fiókból, és ráírni a dátumot. Nem így járok el" – jelentette ki a parlament épületében Dragnea, hozzátéve, még Sorin Grindeanu kormányfő is megírta biankó lemondását a kormányalakításkor.

A PSD elnöke azt mondta: egyelőre nem tudja, hogy lesz-e minisztercsere, számára a kormányprogram gyakorlatba ültetése a fontos, amelyben késlekedések észlelhetők.

„Miután megállapítottuk a késlekedések okait, csak utána teszünk javaslatokat, mert ha kizárólag a minisztercserére koncentrálunk, és közben a kiváltó okok maradnak, akkor nem fog változni a helyzet. Jelenleg nem tárgyalok semmiféle cseréről" – erősítette meg Dragnea. A PSD elnöke szerint az alakulat vezetősége várhatóan vasárnap estig elkészül a Sorin Grindeanu vezette kormány tagjai tevékenységének kiértékelésével.

Eközben a miniszterelnök azt állítja, hogy nem áll konfliktusban a PSD elnökével, és a tisztelet határozza meg a Liviu Dragneához fűződő viszonyát. Sorin Grindeanu csütörtök este a Románia hírtelevízió műsorában úgy nyilatkozott, napi szinten egyeztet a szociáldemokrata pártelnökkel, ugyanakkor azonban azt is hangsúlyozta: van „valaki", aki megpróbálja táplálni a közte és Dragnea közötti „mondvacsinált feszültséget".

„Január 4-én tettük le a hivatali esküt kollégáimmal, de egyesek már az első héten elkezdtek feszültségekről beszélni, illetve arról, hogy valami nincs rendben köztem és Dragnea elnök között. Az utóbbi időben ezek a hangok felerősödtek, de nem igaz, amit állítanak. Én a magam részéről tiszteletet érzek a pártelnök iránt. Nem tudom azonban nem észrevenni, hogy van valaki, aki megpróbálja táplálni ezt a mondvacsinált feszültséget. Naponta beszélek, egyeztetek a pártelnökkel, és ez így természetes, hiszen ő vezeti a pártot, amelynek a tagja vagyok" – idézte Grindeanut az Agerpres hírügynökség.