Üdülési jegyek: megvárják a büdzsékiegészítést

Hírösszefoglaló 2017. június 09., 13:57

Papíron vagy elektronikus formában kapják meg idén a közalkalmazottak az üdülési jegyeket, a július végére–augusztus elejére várható költségvetés-kiegészítést követően. 

A központi és helyi közintézményeknek, állami vállalatoknak kötelességük lesz ezekkel számolni a költségvetésben – közölte pénteken az Agerpres hírügynökséggel Mircea Dobre idegenforgalmi miniszter.

Az illetékes tárca vezetője azt is elmondta, hogy 2018. december elsejétől kezdve megváltozik az üdülési jegyek kiutalásának módja, erről majd kormányhatározat fog rendelkezni.

Mindenki legyen nyugodt,

mert az üdülési jegyeket pontosan úgy fogják kiutalni, ahogy azt a kormányprogram ígéri. Jelenleg egyetlen intézmény se számolta be a költségvetésébe ezeket az utalványokat. A költségvetés-kiegészítés pillanatától kezdve azonban mindenkinek – központi és helyi közintézményeknek, állami vállalatoknak – saját büdzséjükből kell elkülöníteniük az erre szánt összeget, és csak ezt követően utalhatók ki az üdülési jegyek” – közölte Dobre.

A turisztikai miniszter arról is tájékoztatott, hogy

egy ilyen voucher értéke az országos minimálbérrel egyenértékű, azaz 1450 lej lesz,

ezt kisebb összegű értékjegyekre bontva juttatják el a kedvezményezetteknek, hogy az összeget ne kelljen egyszerre elkölteni.

A turisztikai minisztérium honlapján közzétett és közvitára bocsátott kormányrendelet-tervezet értelmében a közszférában dolgozó mintegy 1,2 millió alkalmazott részesül majd a minimálbérnek megfelelő értékű üdülőjegyben, ez évente 1,73 milliárd lejjel terheli meg az államkasszát.