Csak gyalogosan: hétvégenként kizárják az autókat a váradi főtérről

Pap Melinda 2017. június 09., 17:34

Drasztikus lépéshez folyamodik a nagyváradi önkormányzat: hétvégenként lezárják a főteret a gépkocsiforgalom előtt. Ilie Bolojan polgármester szerint a belvárost úgy kell felfogni, mint egy plázát.

Fotó: Oradea.ro

Június 24-étől kezdődően hétvégenként lezárják a nagyváradi Szent László (Unirii) teret a gépkocsiforgalom előtt – jelentette be Ilie Bolojan elöljáró. A polgármesteri hivatal közleménye szerint az említett hétvégével kezdődően – amelyre a város magyarságának legnagyobb ünnepe, a Szent László Napok is esik – szombat reggeltől vasárnap estig tilos lesz behajtani a főtérre, amelyen egyébként jelentős autósforgalom halad át.

Ilie Bolojan polgármester szerint a sofőrökre való tekintettel a Szent László tér teljes lezárása fokozaton történne,

első körben a taxik és a buszok áthajthatnak a városháza előtti téren, azonban amint elkészül a Kossuth (Independenţei) utcai mélygarázs, előttük is lezárják majd. A sofőrök itt ugyanis letehetik majd gépkocsiikat, indokolta a döntést az elöljáró.

Fotó: Oradea.ro

A tér teljes lezárására így valószínűleg 2019 tavaszától kerülhet sor, amint elkészülnek az alternatív útvonalak, illetve a belvárosba tervezett új hidak és parkolók. Ezek megvalósulásával már a Szent László (Unirii) teret a Bémer (Ferdinand) térrel összekötő Szent László hídon sem lehet majd gépkocsival áthaladni, mondta az elöljáró.

„A nagyváradi polgármesteri hivatal felfogásában a belvárost úgy kezeljük, mint egy plázát,

olyan térségként, melyet egységes egészként kell elképzelni” - jelentette ki Bolojan. Szerinte ebben a felfogásban az sem megengedhető, hogy a belvárosban sok üresen tátongó, és ezáltal a város arculatát rontó üzlethelyiség legyen, ezért azokat az ingatlantulajdonosokat, akik nem hasznosítják helyiségeiket, megbírságolják. A belvárosi üzletek számára egységes programot vezetnének be, hogy szombaton és vasárnap, amikor a lakosok ráérnek a városközpontban sétálni, nyitva találják őket.

A polgármester ugyanakkor újabb sétálóutca kialakításáról is beszámolt. Elmondta,

a gyalogos és kerékpáros közlekedés egységesítése miatt az Ezredévi Emléktérről (Parcul Libertății) is kizárnák a gépkocsiforgalmat,

így a Szent László hídig nyugodtan lehet majd sétálgatni a Körös-parton.

{K1}

Arra is kitért, hogy június végére befejeződnek a Fekete Sas-palota passzázsának munkálatai, és a tulajdonosokkal való egyezség eredményeként gyakrabban takarítják majd a számos kocsmának otthont adó átkelőt. Folytatódik az épületek homlokzatainak felújítása is, az elöljáró célkitűzése, hogy 2019-re befejeződjön a Főutcán, a Szent László téren és a Bémer téren található összes épület restaurálása.