Európai Polgár Díjas a Nemzetközi Magyar Matematikaverseny

Krónika 2017. június 09., 11:42

A Brassó megyei Bencze Mihály, a bukaresti Ady Endre Gimnázium igazgatója által kezdeményezett Nemzetközi Magyar Matematikaverseny kapja az idei Európai Polgár Díjak egyikét. A nemzeti zsűrik tanácskozásait követően a díjak odaítélésére jogosult testület, az Európai Polgár Díj kuratóriuma döntött az idei nyertesekről.

Az Európai Parlament évente átadja az Európai Polgár Díjat. Tőkés László EP-képviselő sajtóirodájának tájékoztatása szerint az elismerést olyan magánszemélyeknek, csoportoknak, egyesületeknek vagy szervezeteknek ítélik oda, akik/amelyek a következő területeken kivételes teljesítményeket mutatnak fel és/vagy kimagasló elkötelezettségről tesznek tanúbizonyságot.

A tagállamok polgárai közötti kölcsönös megértés elmélyítését és a szorosabb integrációt, illetve az Európai Unión belüli határokon átnyúló vagy a nemzetek közötti együttműködést elősegítő tevékenység; az európai szellemiség megerősítéséhez hozzájáruló, hosszú távú, határokon átnyúló vagy nemzetek közötti kulturális együttműködéssel járó tevékenységek; az aktuális Európai Évhez kapcsolódó projektek; az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt értékeket konkrétan kifejező tevékenységek.

Kizárólag az Európai Parlament képviselői jogosultak jelölést benyújtani – képviselőnként és évente egyet-egyet. Az unió tagállamaiban összesen félszáz díj talál gazdára, Romániában kettő.

A két romániai díjazott egyike a Bencze Mihály erdélyi matematikus, tanár nevéhez fűződő Nemzetközi Magyar Matematikaverseny, amelyet Tőkés László erdélyi és Bocskor Andrea kárpátaljai képviselők közösen terjesztettek fel a tekintélyes elismerésre.

Bencze Mihály négyfalui (Brassó megye) születésű matematikus, tanár, költő, szakíró, szerkesztő és könyvkiadó, a Wildt József Tudományos Társasága alapítója, a bukaresti magyar gimnázium, az Ady Endre Líceum jelenlegi igazgatója. Az Erdélyi Magyar Matematikaversenyek, a Nemzetközi Magyar Matematikaversenyek és a József Wildt International Mathematical Competition atyja. Az Európai Polgár Díjat a határokon átívelő, ily módon „nemzetközi” magyar matematikaverseny ötletgazdája, elindítója és szervezője minőségében kapta meg. Korábban megkapta az Európai Polgár Díjat Smaranda Enache marosvásárhelyi emberjogi aktivista és Böjte Csaba ferences szerzetes.

A verseny fő célja a matematikában tehetséges diákok felfedezése és képességfejlesztése, ugyanakkor sokkal több, mint egy verseny. A magyar nyelvű matematikaoktatás ünnepe, meghatározó szellemi műhelye. Azok a diákok indulhatnak a megmérettetésen, akik valamely európai országban magyar nyelven tanulják a matematikát, és a saját országukban megrendezett országos matematikaversenyeken olyan eredményt értek el, amivel jogot szereztek az indulásra.

A magyar nyelvű matematikaoktatás legeredményesebb diákjai mérhetik össze tudásukat ezen a versenyen, amelynek több mint negyedszázados története önmagában is kiemelkedő érték. Évente mintegy 300 diák és közel 80 tanár vesz részt a verseny döntőjében, az országokban zajló selejtezőkbe hozzávetőleg ötezren kapcsolódnak be. A központi díjátadó ünnepséget október 11-én rendezik az Európai Parlament brüsszeli székhelyén.