Itt a „nagy nap”: Trump fogadja Johannist a Fehér Házban

Krónika 2017. június 09., 08:44

Donald Trumppal, az Amerikai Egyesült Államok elnökével, valamint Rex Tillerson külügyminiszterrel találkozik pénteken a tengerentúli hivatalos látogatáson tartózkodó Klaus Johannis államfő.

Románia államfője az első, akit megválasztása után hivatalában fogad az amerikai elnök a kelet-közép-európai vezetők közül. Az eredeti program arról szólt, hogy a közép-európai idő szerint 21 órakor kezdődő megbeszéléseket követően Johannis Románia washingtoni nagykövetségének székhelyén nyilatkozik a sajtónak. Ehhez képest meglepetésre pénteken bejelentették, hogy a kétoldalú találkozó után Trump és Johannis közös sajtótájékoztatón válaszol az újságírók kérdéseire. 

Klaus Iohannis egy szerdán rendezett fórumon úgy nyilatkozott, hogy az amerikai elnökkel sorra kerülő találkozó Románia lakossága, de az Egyesült Államokban élő román közösség és a két ország vállalkozói közössége számára is pozitív következményekkel jár majd.

Johannis amerikai útja során többször is hangoztatta, hogy Románia az egyik legelhivatottabb szövetségese az Egyesült Államoknak.

Johannis az Egyesült Államok Kongresszusának több tagját is kitüntette csütörtökön, ebből az alkalomból pedig az elnök kijelentette, hogy Románia az USA „lehető legjobb" partnere. „Ezek a kitüntetések elismerésünket és hálánkat fejezik ki azért az elhivatott munkáért, amelyet Önök a stratégiai partnerség elmélyítése érdekében fektetnek be. (...) Ezek a kitüntetések valós szimbólumai az országaink és népeink közötti bizalomnak" – mondta Johannis az amerikai Kongresszusban.

A román államfő hozzátette, a ceremónia jó alkalom a román-amerikai stratégiai partnerség 20. évfordulójának megünneplésére, és arra emlékeztet, hogy a két ország azonos értékek és egymás kölcsönös támogatása mellett kötelezte el magát.

„Románia valóban az Egyesült Államok lehető legjobb partnere" – idézte az Agerpres hírügynökség Johannist, aki az ünnepségen Michael Ray Turnert, az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa romániai baráti csoportjának társelnökét, Devin Nunes-t, az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának elnökét, Mike Rogers-t, az amerikai képviselőház stratégiai albizottságának elnökét, valamint Jackie Walorskit és Robert Aderholt-t, a képviselőház romániai baráti csoportjának tagjait tüntette ki. 

A bukaresti elnöki hivatal közleménye emlékeztet, hogy éppen 20 éve indult útjára a két ország közötti stratégiai partnerség, amelynek elmélyítésére és kibővítésére kiváló alkalmat nyújt a két államfő mostani találkozója.