Brit választások: konzervatív fiaskó, inog May kormányfői széke

MTI 2017. június 09., 08:18

Elvesztette abszolút többségét a kormányzó brit Konzervatív Párt az előrehozott választáson. A péntek kora reggelig beérkezett adatok szerint matematikailag lehetetlen, hogy az alakulat megszerezze az abszolút többséghez minimálisan szükséges 326 képviselői helyet az alsóházban.

Korai öröm. Nem tudni, Theresa May megtarthatja-e miniszterelnöki tisztségét

A BBC péntek reggel közölt modellszámításai szerint a Konzervatív Párt 318, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt 262 alsóházi mandátumot szerezhetett a csütörtöki választáson. A 2015-ben megválasztott előző alsóházban a konzervatívoknak 330, a Munkáspártnak 232 képviselője volt. A konzervatív frakció létszáma az előrehozott választások bejelentésének idején, április 18-án 17-tel haladta meg a többi alsóházi pártcsoport együttes létszámát. Az új alsóházban a többi párt összesített frakciólétszáma 14-gyel meghaladhatja a konzervatívokét, bár az észak-írországi unionista pártok hagyományosan a Konzervatív Párt szövetségesei.

Már a nagy brit médiatársaságok közös felmérése is azt valószínűsítette, hogy a konzervatívok 314 képviselői helyet szerezhettek meg a 650 fős alsóházban, 17-tel kevesebbet, mint az előző, 2015-ös választásokon, vagyis a Konzervatív Párt frakciójának létszáma 12 fővel elmaradna az abszolút többséghez minimálisan szükséges 326-tól.

 Az angol font már péntek hajnalban jelentősen gyengült arra a hírre, hogy az előrehozott parlamenti választásokról közölt exit poll szerint a kormányzó konzervatívok nem sokkal a Brexit-tárgyalások tervezett kezdete előtt elveszíthették abszolút többségüket a londoni alsóházban.

Londoni pénzügyi elemzők szerint ha ez az előrejelzés valósnak bizonyul, Theresa May miniszterelnök pozíciója is bizonytalanná válhat.

Paul Hollingsworth, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics brit gazdasági elemzésekkel foglalkozó közgazdásza az exit poll után az MTI-vel ismertetett gyorselemzésében közölte: ha a Konzervatív Párt valóban elvesztette abszolút többségét, a brit gazdaság bizonytalan időszak elé nézhet a jövőbeni gazdaságpolitikával és a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalások kimenetelével összefüggésben, különös tekintettel arra is, hogy felmerülhet egy újabb parlamenti választás lehetősége.

A Capital Economics közgazdásza szerint ha valóban az abszolút többséghez minimálisan szükséges 326 alá csökkent az alsóházi konzervatív frakció létszáma, a fő kérdés az lenne, hogy Theresa May miniszterelnök képes lesz-e elégséges támogatást szerezni a konzervatívokkal szövetséges észak-írországi unionista pártoktól, annak érdekében, hogy működőképes kisebbségi kormányt alakíthasson. Hollingsworth szerint ráadásul egyértelműen felmerül az a kérdés is, hogy Theresa May egyáltalán megtarthatja-e miniszterelnöki tisztségét.

„Az ellenzéki Munkáspárt, a Liberális Demokraták és a Skót Nemzeti Párt (SNP) esetleges koalíciója is ingatag lenne, mivel együtt – legalábbis az exit poll alapján – szintén csak 314 alsóházi képviselőt tudhatna maga mögött" – hangsúlyozta az MTI-nek a Capital Economics londoni elemzője. Kiemelte: mivel a tervek szerint június 19-én kezdődnének a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalások az Európai Unióval, e fejlemények időzítése „nem is lehetett volna rosszabb" a Brexit-tárgyalások szempontjából.

Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök – aki korábban határozottan elvetette az idő előtti választásokat – április 18-án jelentette be teljesen váratlanul a most csütörtökre kiírt, előrehozott megmérettetést. May egyebek mellett azzal indokolta döntését, hogy erőteljesebb választói mandátummal szeretné elkezdeni a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalássorozatot az Európai Unióval.