Az útügyön múlik a kolozsvári többnyelvű táblák sorsa

Kiss Előd-Gergely 2017. június 08., 18:40

A háromnyelvű helységnévtáblák kihelyezése terén elért eredményeket említette elsőként Oláh Emese, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere, aki Vákár Istvánnal és Antal Gézával tartott közös sajtótájékoztatóján beszélt csütörtökön az elmúlt egy év sikereiről.

Vákár István, Oláh Emese és Antal Géza Fotó: RMDSZ

A kincses város összes bejáratához tervezett, a település román, magyar és német megnevezését tartalmazó táblák közül még mindig csak egy került ki: a nyugati, Nagyvárad felőli bejáratnál.

Oláh Emese ezzel kapcsolatban közölte:

az országos útügyi hatóság munkatempójától függ, hogy mikor helyezhetik ki a többi táblát.

Az érintett területek ugyanis nincsenek az önkormányzat tulajdonában, így a feliratok elhelyezéséhez a hatóság építkezési engedélyére van szükség. Az alpolgármester május közepén még úgy nyilatkozott: szerinte napok kérdése, hogy az összes többnyelvű tábla a helyére kerüljön.

{K2}

Vákár István a témához kapcsolódva megjegyezte: megyeszerte nehezen lehet eredményt elérni a többnyelvű feliratozás ügyében, a román politikusok ugyanis „óvatosak”, amikor az ügy szóba kerül,

Kolozsváron sem tudtak eredményt elérni „közelharc”, azaz pereskedés nélkül.

{K1}

Oláh Emese ugyanakkor az elmúlt egy évben folytatott munka egyik legfontosabb eredményének azt nevezte, hogy tavaly beindították a magyar tagozatot az Óz, a nagy varázsló bölcsődében, illetve egy–egy új magyar bölcsődei csoport indul a Monostor és a Donát lakónegyedben is.

Sikerként értékelte azt is, hogy a város szociális, kulturális és sporttevékenységekre szánt 10 millió lejes keretéből

1,5 millió lejjel támogatják a magyar szervezeteket, rendezvényeket.

Az alpolgármester kitért az ügyintézést leegyszerűsítő My Cluj elnevezésű okostelefonos alkalmazásra is, amelynek segítségével a lakosok elküldhetik panaszaikat a városházára – az applikáció egyelőre csak román nyelven elérhető, de tervezik a magyar és az angol nyelvű változat elkészítését is.

A helyhatósági választások óta eltelt egy év apropóján tartott sajtótájékoztatón Vákár István hangzúlyozta: a megyei tanács prioritása az infrastruktúra fejlesztése.

Egyik legfontosabb projektjük a Kolozs és Szilágy megye között kialakítandó vízhálózat,

amely által Szilágy megyébe bevezetik a gyalui vizet, a hálózatra pedig rengeteg település csatlakozhat.

Antal Géza arról számolt be: az elmúlt évben a szövetség felkereste az összes olyan Kolozs megyei települést, ahol a magyarság aránya meghaladja a 20 százalékot, és azt tapasztalták, hogy a többnyelvű helységnévtáblákat kevés kivétellel mindenhol kihelyezték. A kivételek közé tartozik Méra, ahol az útfelújítás során eltávolították a táblát, a helyi önkormányzat pedig azóta sem pótolta.

Antal szerint ugyanakkor

a többnyelvű helységnévtáblák ügyénél jóval súlyosabb hiányosságok tapasztalhatók a megyei tanácshoz tartozó intézmények többnyelvű feliratozása vonatkozásában.

Rámutatott: ahol az önkormányzatok nem tesznek eleget törvényi kötelezettségeiknek, előbb helyben igyekeznek megoldást találni, ha pedig ez nem vezet eredményre, a prefektushoz fordulnak, végső esetben pedig pereskednek. Az elmúlt egy év sikereit felsorolva az ügyvezető elnök többek között az egyházi ingatlanok felújítására nyújtott önkormányzati támogatást említette, illetve azt is kiemelte, hogy Aranyosgyéresen, a magyar alpolgármester révén immár anyanyelven is házasságot köthetnek a párok.