Izsák Balázsnak ki kell fizetnie tavalyi bírsága kisebbik felét

MTI 2017. június 08., 17:50

A Maros megyei törvényszék jogerős ítéletében fenntartotta annak a bírságnak a kisebbik részét, amelyet Izsák Balázsra, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökére rótt ki a csendőrség a 2016-os székely szabadság napja szervezéséért.

Izsák Balázs Fotó: Boda L. Gergely

A 2016. március 10-én tartott felvonulás miatt Izsák Balázst a Maros megyei csendőrség tízezer lejes büntetéssel sújtotta. A jogorvoslati alapfokú eljárás során a bíróság a büntetés nagyobbik, hatezer lejes tételét megsemmisítette, viszont fenntartotta a másik büntetési tételt, amelyet azzal az állítólagos indokkal szabott ki a csendőrség, hogy

a rendezvényt megelőzően nem kapták meg az előzetes bejelentést.

A Székely Nemzeti Tanács elnöke a másodfokú eljárás során beterjesztette azokat a bizonyítékokat, amelyek a szervezők és a csendőrség közötti együttműködést támasztják alá. „A másodfokú bíróság figyelmen kívül hagyta ezeket a bizonyítékokat, köztük azt a tényt is, hogy személyesen a csendőrség vezetője, Iulius Cenan ezredes vette át a rendezvénnyel kapcsolatos dokumentumokat, beleértve az előzetes bejelentés másolatát” – közölte az SZNT.

A tanács álláspontja szerint

tények cáfolják mind a csendőrség, mind az igazságszolgáltatás állítását,

miszerint a tüntetést bejelentő szervező nem tett eleget minden bejelentési kötelezettségének”. A tanács közölte: mivel az ítélet sérti az Európai Emberjogi Egyezmény rendelkezéseit, a határozat indoklásának kézhezvétele után a Székely Nemzeti Tanács a strasbourgi Ember Jogok Európai Bíróságához fordul.

A csendőrség a 2016-os felvonulás és tiltakozás közel száz szervezőjét és résztvevőjét bírságolta meg törvénytelennek vélt megmozdulás szervezéséért, illetve csendháborításért.

A többi bírságolási jegyzőkönyvet utóbb érvénytelenítették a bíróságok.

A székely szabadság napján 2016-ban és 2017-ben tartott felvonulást és tüntetést még 2015 márciusában jelentette be a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalban a Siculitas egyesület, a Székely Nemzeti Tanács háttérszervezete.

A törvény értelmében a polgármester a bejelentést követő 48 órában tilthatta volna be a két rendezvényt, ezt azonban nem tette meg. A bíróság a 2016-os tiltakozás előtt alapfokon, utána pedig másodfokon is kijelentette: a megmozdulás szervezői eleget tettek a bejelentési kötelezettségüknek.