Hivatali visszaélés: akár 400 000 lej is lehet a „bűnhatár”

Balogh Levente 2017. június 08., 17:35

Akár 400 000 lejes is lehet az az alsó összeghatár, amely alatt a hivatali visszaélés nem számít bűncselekménynek – jelentette ki csütörtökön Florin Iordache volt igazságügy-miniszter.

Florin Iordache

A parlament szociáldemokrata alelnöke – akinek február 9-én a botrányos rendelet miatt kellett távoznia az igazságügyi tárca éléről – kifejtette: a küszöbérték maradhat az általa kidolgozott 200 000 lej, de akár 400 000 lejre is emelhetik. Hozzátette, egyelőre semmilyen konkrét döntés nincs, az első változatot az igazságügyi tárca dolgozza majd ki. Hozzátette: ő maga nem törvénytervezetet, hanem sürgősségi kormányrendeletet szeretne a témában.

Iordache közölte: az alkotmánybíróság már egy tavalyi döntésében is kimondta, hogy

meg kell állapítani a büntető törvénykönyvben egy olyan határértéket, amely alatt a hivatali visszaélés nem bűncselekménynek minősül, hanem szabálysértésnek.

Eugen Nicolicea, a képviselőház jogi bizottságának elnöke emlékeztetett: ahhoz, hogy egy hivatali visszaélés az Országos Korrupcióellenes Ügynökség (DNA) hatáskörébe tartozzon, legalább egymilliós kárt kell okoznia, más esetekben pedig 600 000 euróról van szó. Ehhez képest a kormány által kidolgozott változat csupán 200 000 lejről szólt. Közölte, az összeg meghatározását egyeztetések előzik majd meg.

Tudorel Toader igazságügy-miniszter kedden este közölte, a Btk. módosításának része lesz az is, hogy küszöbértéket állapítanak meg a hivatali visszaélés bűncselekménnyé nyilvánításához. Közölte: méltányos összeget állapítanak majd meg, miután mind jogi szakértőkkel, mind a civil társadalom képviselőivel egyeztettek.

A tárcavezető arra reagált, hogy

az alkotmánybíróság elutasította Liviu Dragnea PSD-elnök volt felesége, Bombonica Prodana alkotmányossági kifogását,

amit azért nyújtott be, mert a Btk. nem köti alsó összeghatárhoz a hivatali visszaélést. Az alkotmánybíróság szerint ez nem az ő hatásköre, hanem a törvényhozásé.

Sorin Grindeanu miniszterelnök közölte: megvárják az alkotmánybírósági indoklást, ezt követően pedig „támadhatatlan" törvénymódosítást dolgoznak ki.

Prodana és Dragnea ellen is vádat emelt a DNA hivatali visszaélés miatt, mert 180 ezer lejes kárt okoztak, amikor előbbi a Teleorman megyei közgyűlést vezető Dragnea felszólítására a megyei önkormányzatnak alárendelt gyermekvédelmi igazgatóság középvezetőjeként a PSD két tisztségviselőjét is anélkül alkalmazta, hogy azok valós munkát végeztek volna.

A kormány által január 31-én elfogadott, az utcai tiltakozások miatt visszavont 13-as sürgősségi rendeletben 200 000 lejes alsó összeghatárhoz kötötték volna a hivatali visszaélés bűncselekménnyé minősítését, a tiltakozók és az ellenzék vádjai szerint pedig ez éppen azt szolgálta volna, hogy Dragnea megússza a felelősségre vonást.