Törvényszék: jogos a gyergyószentmiklósi őrtűz ügyében kirótt bírság

MTI 2017. június 08., 17:10

A Hargita megyei törvényszék szerdán kimondott jogerős ítéletben törvényesnek találta azt a bírságolási jegyzőkönyvet, amelyet 2015 októberében, Székelyföld határainak kivilágításakor Gyergyószentmiklóson rótt ki a rendőrség a fát szállító személyre.

Képünk illusztráció Fotó: Pál Árpád

Az esetről Árus Zsolt, a Gyergyószéki Székely Tanács elnöke számolt be csütörtökön egy gyergyószentmiklósi sajtótájékoztatón, és az általa vezetett blogon.

A Hargita megyei rendőrség 2015-ben azért rótt ki 2000 lej bírságot, mert a gyergyószentmiklósi őrtűzgyújtás szervezői fuvarlevél nélkül szállították Árus Zsolt udvaráról az általa törvényesen vásárolt faanyagot a tűzgyújtás helyszínére.

Amint Árus Zsolt emlékeztetett:

a törvény értelmében 0,1 köbméter fölötti szállítmányok fuvarozásához kell szállító levelet kiállítani, az ügyben eljáró rendőr pedig 0,12 köbméterre becsülte a szállítmány volumenét.

A bíróság mind alapfokon, mind másodfokon elutasította azt a kérést, hogy pontosan mérjék meg a lefoglalt fa mennyiségét, és állapítsák meg, hogy a szállítmány a törvény hatálya alá esett-e.

Árus Zsolt botrányosnak tartotta, hogy a bíró

megakadályozta az egyik felet, hogy bizonyítsa a maga igazát, majd igazat adott a másik félnek”.

Azt is sérelmezte, hogy a bíró arányosnak tartotta a 2000 lejes bírságot a tett súlyosságával.
A Gyergyószéki Székely Tanács elnöke kijelentette, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán folytatja a pereskedést.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) felhívására 2015 október 24-én egyidőben gyújtottak őrtüzeket Székelyföld határtelepülésein. A résztvevők Székelyföld határainak kivilágításával a régió önkormányzáshoz való jogát követelték.

A gyergyószentmiklósi őrtűz szervezőit a faanyag törvénytelen szállításáért bírságolta meg a rendőrség. Az SZNT háttérszervezeteiként működő Siculitas Egyesületnél és Sepsireform Egyesületnél a román adóhivatal (ANAF) csalás elleni főosztálya tartott az őrtűzgyújtást követően ellenőrzést. A Siculitas Egyesület ellen kirótt tízezer lejes bírságot a bíróság később eltörölte.