Johannis Washingtonban: eltökélten harcolunk a korrupció ellen

Krónika 2017. június 08., 11:52

Románia a kommunista diktatúrából örökölte a korrupciót, de eltökélt szándéka harcolni e nehéz örökség ellen – mondta Klaus Johannis szerdán Washingtonban, a Románia és az Amerikai Egyesült Államok közötti stratégiai partnerségi megállapodás 20. évfordulója alkalmából tartott eseményen, amelynek&

Klaus Johannis a Heritage Alapítvány washingtoni fórumán

Edwin Feulner, a Heritage Alapítvány elnöke, a beszélgetés moderátora felidézte azokat az értékeket, amelyek mellett mind a szervezet, mind a román államfő kiáll: „az egyéni jogok védelme, a gazdasági szabadság fontossága, a jogállam, a meritokrácia és a szólásszabadság".

Az év eleji utcai tüntetéseket érintő kérdésre válaszolva az államfő kiemelte, Románia eltökélt abban, hogy erős, jól működő demokráciává váljon, de eleve lépéshátrányból indult.

„1989 decemberéig kommunista diktatúra alatt állt az ország, és ez a rendszer nehéz örökséget hagyott hátra. Ennek részét képezi a korrupció is. Egy demokráciában a korrupció mindent tönkretesz (...) Romániáról beszélve általában a korrupció is szóba kerül, ezért sokaknak az a benyomásuk, hogy Románia nagyon korrupt állam. Valójában olyan ország vagyunk, amely eltökélten harcol a korrupció jelentette nehéz örökség ellen" – idézte Johannist az Agerpres hírügynökség.

Az államfő kifejtette, a Donald Trump elnökkel pénteken sorra kerülő találkozója jelentős hatással lesz majd nem csak Romániára, hanem az USA-ban élő román közösségre is.

„Találkozónk nem csak politikai szempontból igen fontos, hanem jelentős pozitív hatással lesz az otthoniakra, az itt élő román közösségre, a két országban tevékenykedő üzletemberekre és mindazokra, akik komoly erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy a két ország közötti kapcsolatok egyre erősebbek legyenek" – mondta Johannis, hozzátéve, idén ünneplik Románia és az USA diplomáciai kapcsolatainak 137. évfordulóját.

Klaus Iohannis szerdán az Amerikai Egyesült Államokban élő román közösség tagjaival is találkozott Washingtonban. „Önök az itteni társadalom megbecsült tagjaivá váltak, sikerült jól beilleszkedniük, jelentősen hozzájárulnak az amerikai gazdasághoz. Azzal, amit nap mint tesznek, erősítik a Románia és az Amerikai Egyesült Államok közötti kapcsolatot, és közvetlen vagy közvetett módon hozzájárulnak a két ország közötti partnerség fejlesztéséhez" – mondta az elnök a találkozó résztvevőinek.

Johannis arról is beszélt, milyen fontos szerepet tölt be az USA-ban élő román közösség Románia fejlődésében. „Sikerült helyt állniuk e rendkívül versenyképes társadalomban, amelyben – és én azt szeretném, hogy ez Romániában is így történjen majd – a siker alapja a teljesítmény, a munka, a tehetség, az őszinteség, és ami legalább ennyire fontos: a feddhetetlenség. (...) A határon túl élő romániai elit az ország fejlődésének katalizátora lehet. Ugyanakkor az is egyértelmű, hogy Romániának kötelessége megvédenie határain túl élő állampolgárait, kiállni jogaikért és érdekeikért" – fogalmazott az államfő.

A találkozón George Maior, Románia amerikai nagykövete kifejtette, az államfő washingtoni látogatásának jelentős hatása lesz a két ország közötti stratégiai partnerség fejlesztésére. Az eseményen részt vett többek között az Egyesült Államok bukaresti nagykövete, Hans Klemm, Mark Gitenstein volt nagykövet, valamint a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) vezetője, Eduard Hellvig is.