Kiss Judit 2017. június 07., 23:19

Nincsenek csodák

Az előzetes ígéretekkel ellentétben ugyanis 50 százalék helyett januártól csak 25 százalékkal növekszik a fizetésük, mert a kormány jócskán elszámolta magát, és kiderült, még sincs elég pénz a béremelésekre.

A tanárok úgy érzik, húzogatták a mézesmadzagot az orruk előtt, majd simán becsapták őket, hiszen a szerdán elfogadott egységes bérezési törvény értelmében előreláthatólag jövő évig kell majd várniuk a fizetésemelésre, és kevesebb pénzt kapnak majd, mint amennyit megígértek nekik.

A pedagógusi szakma presztízse Romániában régóta romokban hever, hiszen több tekintetben is csúfot űznek az egyik létfontosságú hivatásból, most pedig újfent beigazolódott: a tanárok idegölő, rengeteg energiát igénylő munkáját aprópénzre váltják. Csoda-e, ha egyre kevesebben választják ezt a hivatást, és hogy a tehetséges fiatalok külföldön próbálnak érvényesülni?

De az se csoda, hogy a tanügyi szakszervezeteknek éppen az érettségi idejére kilátásba helyezett általános sztrájkja hallatán megriadtak a diákok, hiszen az érettségizők továbbtanulását veszélyeztetné az esetleges tiltakozó akció.

Az már csak hab a tortán, hogy az amúgy is sok stresszel járó megmérettetés miatt újabb izgalmak színesítik az érettségi kilátásait. Érthető, ha a diákszakszervezetek képviselői úgy vélekednek, nem a gyerekek a hibásak a kormány intézkedéseiért, és a tanárok ne őket büntessék, hiszen nem az érettségizőknek kellene áldozati nemzedékké válniuk amiatt, mert a kormány nem tartja be a szavát.

Azonban a tanügyi szakszervezetek meglátása szerint a sztrájk az egyetlen megoldás, hiszen más ütőkártya nem nagyon van a kezükben – és ezen sem kell csodálkoznunk. Hogy végül ki húzza a rövidebbet? Megeshet, hogy a tanárok, diákok is veszteséget szenvednek, anyagit, erkölcsit, presztízsbelit – de ez sem meglepetés már.

Az igazi csoda az lenne, ha valamilyen kifürkészhetetlen okból kifolyólag helyrebillenne a pedagógusi, orvosi hivatás presztízse, vagy ne adj’ isten, zökkenőmentesen zajlana az érettségi. Úgy tűnik azonban, Romániában nincsenek csodák.

{K1}