Hamarosan épülhet Nagyszalonta körgyűrűje

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. június 07., 23:09

Elkészült Nagyszalonta körgyűrűjének átfogó megvalósíthatósági tanulmánya, így már csak állami finanszírozásra várnak ahhoz, hogy megkezdhessék az építkezést – hangzott el a Bihar megyei önkormányzat vezetőségének szerdai sajtótájékoztatóján. 

Elterelt átutazók. Hosszas várakozás után megépülhet a nagyszalontai körgyűrű Fotó: Borsi Balázs

 Pásztor Sándor megyei tanácselnök rámutatott: ha már korábban elkészítették volna a most bemutatott dokumentációt, már idén megkaphatták volna a támogatást a kivitelezésre, viszont

csak most sikerült eljuttatniuk az iratokat a közlekedésügyi minisztériumhoz.

Két változatot dolgoztak ki: az egyik szerint a körgyűrű 45,5 millió euróba, a másik alapján 48 millió euróba kerülne. Ezekbe beleszámították a nyomvonalon található telkek kisajátításával járó kiadásokat is. A kisajátítást hamarosan elkezdik, így amikor megkapják a támogatást, kiírhatják a versenytárgyalást a munkálatokra.

Török László, Nagyszalonta polgármestere megjegyezte:

a projekt meghaladja a helyi önkormányzat hatáskörét,

mivel az út egyharmada a szomszédos Madarász településen haladna át, de a kivitelezéssel járó költségeket sem tudnák vállalni.

Bihar megyében Élesd és Belényes vár még körgyűrűre: előbbi esetében új versenytárgyalást kell kiírni, miután a korábbi nyertes a szerződés aláírása előtt visszalépett, míg utóbbi településen módosítani kellett a terveket. Ioan Mang, a megyei önkormányzat alelnöke szerdán leszögezte: egyik beruházásról sem mondanak le.