Útjavításra készülnek Erdővidéken

Bíró Blanka 2017. június 08., 08:51

Több mint húszmillió eurós uniós támogatással korszerűsítenék a háromszéki Erdővidék úthálózatát: a Kovászna megyei önkormányzat Hargita és Brassó megyével közösen nyújt be pályázatot a Regionális Operatív Program keretében igényelhető finanszírozásra.

Fotó: Gecse Noémi

Az erdővidékiek évek óta panaszkodnak az utak rossz állapotára, elsősorban a Sepsiszentgyörgy és Brassó felé vezető szakaszok minőségét kifogásolják. Kovács Ödön megyemenedzser a Krónikának elmondta:

a Brassó megyével közös pályázat létfontosságú az erdővidékiek számára.

Mikóújfalutól Hatodon keresztül halad az út korszerűsítése Barót felé, a projektbe a baróti terelőutat is belefoglalták, majd Ágostonfalva irányába a brassói megyehatárig folytatják az útépítést, Brassó megyében pedig Apáca után Szászmagyarósnál csatlakozik be az út a 13-as számú országútba.

A felújítandó Kovászna megyei szakasz 33 kilométer hosszú.

Korábban Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke arról számolt be: a terv készítésekor kikérték a baróti tanács illetékeseinek véleményét, ez alapján foglalták bele a beruházási projektbe a település terelőútját ahelyett, hogy a városon áthaladó szakaszt korszerűsítenék.

A másik, Hargita megyével közösen beadott pályázat Háromszéken 16 kilométernyi szakasz korszerűsítését írja elő

– a baróti terelőúttól Vargyas felé halad, majd a hargitai szakasz Oklánd felé folytatódik.

Kovács Ödön elmondta: bíznak benne, hogy a pályázataik elnyerik az igényelt támogatást, a kivitelezés üteme azonban a közbeszerzési eljáráson múlik. Példaként azt hozta fel, hogy a Sepsiszentgyörgy és Illyefalva közötti út felújítása már a végéhez közeledik, miközben a megyei hulladékgazdálkodási központ fele vezető, Maksa és Lécfalva közötti út korszerűsítésének még neki sem láttak, holott a licitet ugyanabban az időszakban írták ki, de a fellebbezések miatt a projekt jócskán elhúzódott.