Transilvania Train: vonatozás Erdély szívében

Bede Laura 2017. június 08., 08:07

Az országban egyedülálló vonatozási lehetőséget nyújt a Transilvania Train projekt, amely nem egyszerű turisztikai csomag, hanem önmagában egy tapasztalat, valamint teljes ellátást biztosító utazás Erdélyben.

Egyedi utazáson vehetnek részt az érdeklődők a Transilvania Train (erdélyi vonat) projekt keretében: Romániában először váltható jegy olyan utazásra, amely teljes ellátást biztosít.

Alexandra Grigore, Cristi Pitulice, Oana Pricop és Deák Alina az országban egyedülálló projekt kezdeményezői. A négy barát már rendelkezik tapasztalattal ezen a téren, egy utazási iroda tulajdonosai.

„A projekt ötlete két alappillérre épült: egyrészt a Romániában stagnáló turisztikai innováció ügyére, másrészt a világ különböző országaiban megélt turisztikai tapasztalatokra, amelyeket vonatozás közben szerzünk. Külföldön láttunk ilyen jellegű vonatokat, amelyek sikeresen közlekednek olyan országokban is, amelyek Romániával összehasonlítva kevésbé gazdagok a turisztikai látványosságok szempontjából. A projekt alapötlete egy viccből eredt:

ha már 30 km/óra sebességgel halad a Román Vasúttársaság (CFR) vonatja, hogyan húzhatnánk hasznot ebből?”

– mondták a Transilvania Train alapítói. A projekt kezdeményezői szerint ez tulajdonképpen rövid távú kulturális esemény, keretében a turisták nemcsak sétálhatnak, hanem számos tevékenységben is részt vehetnek.

A vonat augusztus 31-én indul, Brassó–Segesvár–Medgyes–Gyulafehérvár–Szászsebes–Nagyszeben–Fo­garas útvonalon közlekedik, és szeptember 3-án éri el végcélját.

A szervezők a CFR-től bérelnek szerelvényt, amelynek öt vagonját bisztrószerűen rendezik be, 46 egymással szemben elhelyezett karosszékkel, köztük asztallal, illetve mindegyik vagonban lesz étkezde és légkondicionáló. A jármű 230 személy szállítására lesz alkalmas.

A négynapos erdélyi utazás ára 650 euró személyenként (kényelemcsomag) vagy 780 euró/fő (prémiumcsomag).

A jegy ára tartalmazza az utazást vonattal, személygépkocsival, illetve minibusszal mind a négy nap, szállást (háromcsillagos szálloda – első csomag, négycsillagos – második csomag), étkezést, workshopokat, belépőket, minden tevékenységet, amit a vonaton vagy a városokban szerveznek, ugyanakkor egy 30 fős csapat és fotósok kísérik az utasokat.

A projekt elsődlegesen a romániai embereket akarja megszólítani, és csak ezután a külföldi turistákat. „A helyiek a turisztikai szolgáltatások kapcsán ugyanúgy járnak el, mint a bevásárlóközpontban kapható termékekkel: az ár alapján döntenek. Ritkán olvassák el a címkéket, hogy rájöjjenek, miért is drágább az a termék. Több ember is felhívott, vagy üzenetet küldött nekünk a jegy ára kapcsán, amiből arra következettünk, hogy

nem értették meg a projekt koncepcióját, és nem olvasták el a programot”

– részletezik a kezdeményezők.

Hozzátették, a Transilvania Train nem egyszerű turisztikai csomag, hanem egy tapasztalat, utazás Erdély szívében. Eddig rendkívül sokszínű emberek váltottak eddig jegyet: kulturális felfedező, amatőr antropológus, szenvedélyes természettudós vagy csak kíváncsi és érdeklődő polgár. A projektet többek között a gyulafehérvári önkormányzat támogatja. A kezdeményezők szeretnék, ha évente szervezhetnének erdélyi utazásokat, és más útvonalakat is a terveznek.