Bedő Zoltán: diszkriminál a diszkriminációellenes tanács

Bíró Blanka 2017. június 07., 16:10

Nem hagyja magát Bedő Zoltán háromszéki újságíró, akit a Kovászna megyei főfogyasztóvédő viselt dolgairól szóló véleményanyaga miatt marasztaltak el. Bedő nagykövetségeken és sajtószervezeteknél keresi igazát.

Ifj. Miklós András és Bedő Zoltán Fotó: Bíró Blanka

Igazságtalannak tartja Bedő Zoltán háromszéki újságíró, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elmarasztalta a Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hivatal vezetőjének menesztését követelő véleményanyagáért.

Bedő nem hagyja annyiban a dolgot: kedden sajtótájékoztatón jelentette be, hogy cikkének és a CNCD határozatának fordítását eljuttatja különböző nagykövetségekhez és sajtószervezetekhez, mert

szerinte a diszkriminációellenes tanács döntése sérti a sajtószabadságot és a szabad véleménynyilvánítás jogát.

A döntést és annak indoklását egyébként még mindig nem kapta meg hivatalosan, hanem a magyarellenes feljelentéseiről ismert Dan Tanasă blogjáról töltötte le. Bedő ugyanakkor leszögezte: a Székely Hírmondó napilapban megjelent, a Mircea Diacon főfogyasztóvédő viselt dolgait taglaló véleményanyagának minden szavát vállalja.

{K2}

Az újságíró úgy véli: épphogy őt érte diszkrimináció, és nyilvánvalónak tartja, hogy

a CNCD azért marasztalta el, „mert magyar”.

Rámutatott: a tanács indoklásában az szerepel, hogy ő diszkriminálja a románokat, ellenük uszít, holott írásában még csak burkoltan sincs szó a románokról, hasonlóképpen fogalmazott volna, ha a botrányosan viselkedő főfogyasztóvédő történetesen magyar nemzetiségű.

„Fenntartom, amit leírtam, nem tölthet be tisztséget, aki úgy viselkedik, mint Diacon. Kirúgták a rendőrségtől, majd a polgárőrségtől is menesztették, mert nyilvános helyen botrányt okozott. Egy benzinkút vendéglőjében belekötött a magyarul beszélőkbe, a magyarul éneklő zenészekbe” – emlékeztetett Bedő Zoltán.

A sajtótájékoztatón jelen volt ifj. Miklós András, aki a benzinkútnál történtek szemtanúja volt. Elmondta:

elfogadhatatlannak tartja, hogy egy közintézmény vezetője szabadidejében, ittasan, igazolványát lobogtatva él vissza hivatalával.

Ugyanakkor fényképeken mutatta be, hogy miközben Diacon beleköt a „székely ízekbe”, máshol akadálytalanul használhatják a „román ízek” megnevezést az élelmiszereken.

Fotó: Bíró Blanka

Amint arról beszámoltunk, a diszkriminációellenes tanács nem marasztalta el Mircea Diacont, a magyarellenes akcióiról elhíresült háromszéki főfogyasztóvédőt amiatt, hogy két évvel ezelőtt bírságot rótt ki a „székely ízek” termékmegjelölés miatt, eközben azonban elmarasztalta Bedő Zoltánt, a Székely Hírmondó újságíróját a főfelügyelő viselt dolgairól szóló véleményanyaga miatt. Diacont ugyanakkor az ombudsman marasztalta el visszaéléseiért.

{K1}

2015-ben egy székelyudvarhelyi cég kézdivásárhelyi munkapontján a lejárt szavatosságú szalámi miatt bírságoltak a fogyasztóvédők, de egyúttal a „székely ízek” feliratú címkét is kifogásolták. Emiatt az RMDSZ háromszéki szervezete jelentette fel Diacont a CNCD-nél.