Dragnea cáfolja a Grindeanu kipenderítéséről szóló híreket

Krónika 2017. június 07., 12:16

Nem fontolgatom Sorin Grindeanu kormányfő leváltását – jelentette ki az Antena 3 televíziócsatornának adott interjúban Liviu Dragnea. Arra a kérdésre, hogy van-e valami „problémája" a miniszterelnökkel, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azt felelte: „Nekem személyesen nincs".

Mosolyszünet? Dragnea azt állítja, nem tervezi, hogy kiadja Grindeanu útját

A bukaresti hírtelevíziónak kedden este adott interjúban Dragnea elmondta, a kormányprogram szigorú ütemtervet ír elő, a késések pedig további késlekedéseket eredményeznek. A politikus szerint naponta kiértékelik a tárcavezetők tevékenységét és egy-két héten belül „levonják a következtetéseket".

A román sajtó szerint kormányátalakítást akar és Sorin Grindeanu miniszterelnököt is menesztené a PSD elnöke. Az Adevărul napilap szerint Dragnea azért akar nagyszabású kormányátalakítást, hogy pártja és hívei előtt is nyilvánvalóvá tegye: nem a függetlenedni próbáló Grindeanunál, hanem továbbra is nála összpontosul a legtöbb hatalom.

A kormányfő – a lap által megszólaltatott politikai elemző szerint – igyekszik elhatárolódni a PSD elnökétől, és arra vár, hogy Dragneát második korrupciós perének végkifejlete végleg eltávolítsa a politikából. Dragnea a kormányátalakítás megtagadása esetére állítólag a hozzá hű miniszterek egyidejű lemondatását is kilátásba helyezte, ami a kabinet bukásához vezetne.

Ehez képest most a PSD elnöke úgy nyilatkozott, eddig egyszer sem beszélt kormányátalakításról, és nem tudja, hogy az említett kiértékelés után felmerül-e majd a kérdés.

„Talán nem sikerült minden szükséges változtatást megtenni a minisztériumokon belül. Éppen most, adás előtt hallottam, hogy több minisztériumban maradtak államtitkárok a technokrata kormány idejéről, akik egészen biztosan behúzott kézifékkel haladnak. Márpedig ha megnyerted a választásokat, oda kell tenned az embereidet" – fejtette ki Dragnea az Antena 3 műsorában, leszögezve, valamennyi miniszterrel, de a kormányfővel is „komolyan el fog beszélgetni" a kiértékelés végén, majd a PSD végrehajtó bizottsága megfogalmazza javaslatait.

Dragnea kijelentette, hogy egyelőre nem tervezi egyetlen miniszter leváltását sem. „Különben sem én fogom leváltani. Nem így folyik a munka" – idézte az Agerpres hírügynökség a PSD elnökét, aki szerint a kormánykoalíciónak nem válik javára a minisztercserékről folyó diskurzus. „Éppen ezért ezúttal nagyon határozottan megkérem a kollégáimat, hogy hagyjanak fel mindenféle nyilvános kijelentéssel ezen témával kapcsolatban" – mondta a szociáldemokraták vezetője.

{K1}