Az iráni parlamentet is megtámadták az Iszlám Állam katonái

Hírösszefoglaló 2017. június 07., 11:38

Több fegyveres megtámadta az iráni parlamentet szerdán, és mintegy húsz kilométerrel távolabb, a teheráni Khomeini-mauzóleumnál is lövöldözés volt; az iráni állami televízió terroristáknak nevezte az elkövetőket. Az Iszlám Állam jelentkezett a támadások elkövetőjeként.

Az iráni parlament (archív felvétel) Fotó: MTI/EPA

Hírügynökségi jelentések szerint három, más források szerint négy fegyveres tüzet nyitott a teheráni parlamentben, nyolc embert megsebesítve. A Tasnim félhivatalos iráni hírügynökség úgy tudja, hogy egy biztonsági őr életét vesztette a támadásban. Egyes médiaértesülések szerint a fegyveresek túszul ejtettek több embert, és a lövöldözés még nem ért véget.

Eliasz Hazrati iráni képviselő elmondta, hogy a támadók AK-47-es gépkarabélyokkal és egy pisztollyal nyitottak tüzet a parlamentben.

Heten meghaltak az iráni parlament elleni fegyveres támadásban szerdán – jelentette a Tasnim hírügynökség, amely úgy tudja, hogy a támadók négy túszt ejtettek.

Eközben valamivel távolabb négyen támadták meg az 1979-es iráni iszlám forradalom vezetőjének, Ruholláh Muszavi Khomeini ajatolláhnak a sírhelyét – adta hírül az iráni állami televízió. Egy merénylő felrobbantotta magát a mauzóleumnál, míg egyik társával végeztek az őrök. Az IRNA iráni hírügynökség tudomása szerint a támadásban rajtuk kívül egy ember életét vesztette, öten pedig megsebesültek.

Az al-Arabíja pánarab hírtelevízió későbbi tájékoztatása szerint az Iszlám Állam szunnita dzsihadista szervezet jelentkezett az iráni parlament és a teheráni Khomeini-mauzóleum elleni szerdai támadás elkövetőjeként. Irán a damaszkuszi rezsimet támogatja a szíriai konfliktusban a felkelőkkel és az Iszlám Állam dzsihadistáival szemben.