Rostás Szabolcs 2017. június 06., 22:35

Politikai felelősség, felelőtlen politikusok

A kérdés nemcsak a több mint két és fél évtizede folyamatos átmenetek jellemezte Romániában vet fel örökzöld dilemmákat, hanem a nyugati demokráciákban is. Ám miközben a (politikailag is) fejlett országokban többé-kevésbé megnyugtató módon sikerült szabályozni ezeket a kompetenciákat, nálunk sokszor mintha visszamennénk az időben.

El egészen a sokoldalúan fejlett szocializmusig, amikor a szerteágazó ismeretekkel rendelkező Kondukátor adta ki a hasznos útmutatásokat és utasításokat építő- és agrármérnöknek, orvosnak és kutatónak, meteorológusnak és vízvezeték-szerelőnek egyaránt. Merthogy a nép szeretett fia mindenbe beleszólt, mert mindenhez értett, miközben persze semmiért sem akarta vállalni a felelősséget.

A legtöbben minden bizonnyal pénzügyi-gazdasági szemszögből vesézik majd ki a román kormány döntését, miszerint nem a beharangozottaknak megfelelő mértékben és időpontban nő a közalkalmazottak fizetése. Ugyanilyen lényeges viszont a téma politikai vetülete.

Mi húzódhat a visszakozás mögött? Bizonyára az, hogy a kabinet belátta: teljesíthetetlenek a balliberális koalíció programjában rögzített ígéretek, amelyek feje tetejére állítanák a költségvetést, éppen ezért újratervezés szükséges. Vagyis a kormány felelősen döntött, amikor előbbre valónak tartotta az ország érdekeit a hatalmon lévő alakulatok szavazatmaximalizálásra korlátozódó érdekeinél. (Gyakorlatilag arra a kérdésre is megkaptuk a választ, miért igyekszik kipenderíteni a miniszterelnököt a Victoria-palotából a szociáldemokrata pártvezér.)

De vajon ugyanilyen felelős politikusként viselkedett-e a Hargita Megyei Tanács elnöke és Csíkszereda polgármestere, amikor néhány nappal a csíksomlyói búcsú előtt minden eszközzel cáfolni kívánta a megyei közegészségügyi igazgatónak a kanyaróveszélyre figyelmeztető felhívását?

Amikor a politológusi végzettségű tanácselnök, valamint a mérnök-, közgazdászoklevéllel rendelkező polgármester ország-világ előtt azt bizonygatta: jobban ért a vírusos betegséghez, mint az orvos, a közegészségügyi szakértő. Sőt az orvostudomány számára eddig ismeretlen felfedezést tettek, egyikük szerint ugyanis a sajtó, a másik szerint a volt kommunista titkosszolgálat, a Szekuritáté terjeszti a kanyarót...

Pár éve egy hivatalban lévő kormányfő az államfőválasztáson remélt győzelme érdekében az útépítő szakemberek ellenjavallata közepette átadott a forgalomnak egy később újraépítésre szorult sztrádaszakaszt, veszélyeztetve utasok ezreinek életét. Pedig a választásra jogosult átlagpolgár nem várja el a szavazatával és mandátumával felruházott politikustól, hogy mindenhez értsen, és olyasmiért vállalja a felelősséget, ami nem az ő asztala. Erre vannak a szakértők, akikkel lehet ugyan, de nem érdemes vitatkozni, különben nevetségessé válik az illető. A rosszabbik eset, amikor felelőtlen kijelentésével, döntésével még emberek életét is kockára teszi.

{K1}

{K2}