Cáfolt, de lappangó feszültségek a szociáldemokratáknál

Balogh Levente 2017. június 06., 22:18

Cáfolta kedden Sorin Grindeanu szociáldemokrata miniszterelnök, hogy feszültségek lennének közte és párttársai között a kormányátalakítás témájában, egyúttal megjegyezte, vannak olyan minisztériumok, ahol gyorsabb ütemben is dolgozhatnának.

Sorin Grindeanu Fotó: Agerpres

Arról, hogy tárgyalt-e Liviu Dragneával, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökével az esetleges kormányátalakításról – amely kapcsán pártbeli források szerint egyre feszültebb köztük a viszony –, kifejtette: mindegyik tárcának meg kell hoznia bizonyos intézkedéseket, és gyakorlatba kell ültetnie a PSD kormányprogramját. Megjegyezte:

ő maga és a koalíciós pártok is ellenőrzik a minisztériumok tevékenységét, azt ugyanakkor cáfolta, hogy feszültség lenne a pártban.

A Grindeanu által elmondottak apropója, hogy egy nappal korábban Gabriela Firea bukaresti főpolgármester, Dragnea egyik bizalmasa arról beszélt: rosszabb a viszonya a kormánnyal, mint a – PSD által folyamatosan bírált – szakértői kabinet idején. A főpolgármester egy hétvégi tévéinterjújában azt is

aggasztónak nevezte, hogy Grindeanunak „nincs ideje” döntései előtt konzultálni a párt elnökével,

annak ellenére, hogy megbízatása a PSD választási programjának végrehajtására szól.

Megszólalt Dragnea is, aki ugyancsak normális dolognak nevezte, hogy a koalíciós pártok figyelemmel követik és minősítik a tárcavezetőket. Kijelentette: Fireának jogában áll kifejteni a véleményét, mivel a bukarestiek nevében beszél. Az Adevărul szerint Dragnea azért akar nagyszabású kormányátalakítást, hogy pártja és hívei előtt is nyilvánvalóvá tegye: nem a függetlenedni próbáló Grindeanunál, hanem továbbra is nála összpontosul a legtöbb hatalom.