Újabb kis lépés a brassói reptérterv megvalósulása felé

Bíró Blanka 2017. június 07., 08:03

Kis lépésekkel, de haladnak a Brassó–Vidombák nemzetközi repülőtér építésével. 

Tóásó Imelda, a Brassó megyei önkormányzat RMDSZ-es alelnöke szerint próbálják tartani az ütemtervet Fotó: RMDSZ

A szerződés értéke 398 ezer lej, a cég vállalta, hogy a terveket 75 nap alatt elkészíti. A tanácselnök abban bízik, hogy augusztusban a terv alapján kikérhetik az engedélyeket, és utána meghirdetik a versenytárgyalást az építkezésre.

Tóásó Imelda, a Brassó megyei önkormányzat RMDSZ-es alelnöke kedden a Krónika megkeresésére elmondta, próbálják tartani az ütemtervet, ám sok függ attól, hogy milyen ütemben zajlanak majd a versenytárgyalá­sok, hiszen ha a cégek fellebbeznek, akkor azzal csúszik a kivitelezés.

Abban bíznak, hogy augusztusig elkészülnek a tervek, és sikerül beszerezni az engedélyeket

– részletezte az alelnök. Hozzátette, ezzel párhuzamosan megrendelnek egy tanulmányt, amely arra keresi a választ, hogy melyik az optimális megoldás a reptérfejlesztés folyamatában. A dokumentumban figyelembe veszik az utas- és az áruforgalmat, és hogy a beruházás megvalósítására a civil partnerség, a koncesszió vagy a Brassó városi önkormányzatának bevonása a leghatékonyabb megoldás. Amint a tanulmány elkészül, a megyei önkormányzat műszaki, gazdasági és jogi szempontok alapján hozhatja meg a végleges döntést.

Amint arról korábban írtunk, a megyei önkormányzati képviselő-testület az elmúlt év végén fogadta el a kivitelezés utolsó, harmadik szakaszának a műszaki-gazdasági mutatóit. Eszerint a mozgási, a forgalmi, a munkaterület és a műszaki előtér kialakítása, a csatornázás megépítése

összesen 47,9 millió euróba kerül.

Brassó megye közgyűlése erre az évre a saját költségvetéséből 47,1 millió lejt, tehát a szükséges összeg kevesebb mint egynegyedét különítette el a légikikötő fejlesztésére. A repülőtérre eddig mintegy 25 millió eurót költött a megyei önkormányzat, Vidombák városa 9 millió lejt fektetett be.

A Brassó–Vidombák nemzetközi repülőtér megvalósíthatósági tanulmánya pedig még 2006-ban elkészült, azonban évek teltek el a különböző területrendezési tervek, tanulmányok készítésével, a kisajátításokkal, a terület tulajdonjogának tisztázásával. Végül 2013-ban megépült a kifutópálya.

A tervek szerint különben a brassói az otopeni-i után az ország második legnagyobb repülőtere lenne, az utasforgalmat és a teherszállítást lebonyolító terminálok tízezer négyzetméteres területet foglalnak majd el, óránként 400, míg évente kétmillió utas fordul meg, és óránként 6 ezer tonna árut mozgatnak.