Storck a 0-3 után: a fiataloknak rutin kell – Vb-selejtezőre készülnek a románok is

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. június 06., 17:19

Vereséget szenvedett az oroszok elleni barátságos mérkőzésen négy újoncot avató magyar labdarúgó-válogatott, de a szövetségi kapitány szerint a már megkezdett úton kell tovább haladniuk. Románia is optimista maradt a vb-selejtezők előtt.

Alekszandr Bukarov és Bese Barnabás párharca Fotó: MTI

A fiataloknak még sokat kell tanulniuk és rutint kell szerezniük nemzetközi szinten – vonta le a következtetéseket Bernd Storck szövetségi kapitány, miután a pénteki Andorra elleni világbajnoki csoportselejtező-mérkőzésre készülő magyar labdarúgó-válogatott 3-0-ra kikapott Budapesten a Konföderációs Kupára edző Oroszország legjobbjaitól.

A hétfő esti összecsapáson pályára küldött kezdőcsapatból ugyanis

mindössze Dzsudzsák Balázs és Stieber Zoltán születetett 1990 előtt,

néhányuknak pedig ez volt az első vagy második alkalom, hogy magukra ölthették a címeres mezt. Így a magyar élvonalbeli bajnokság gólkirálya, Eppel Márton is, akinek a lehető legrosszabbul alakult a debütálása, hiszen a 40. percben a hátáról pattant a labda a saját kapujukba. Ezzel nőt két gólra az orosz előny, mert a Krasznodar csatára, Fjordor Szmolov már húsz perccel korábban gólra váltott egy előtte adódó lehetőséget.

Nem így a hazaiak, akik bár az újabb újoncavatások mellett is támadó szellemben folytatták a második félidőt, mégis az ellenfél tette fel a pontot az „i"-re, amikor a 89. percben Poloz 14 méterről a jobb alsóba küldte a labdát.

A „piros-fehér-zöld" alakulat német kapitánya szerint

minden elvesztett mérkőzés fájdalmas, különösen, amikor ilyen „bosszantó figyelmetlenségekből, szinte a semmiből" kapják a gólokat.

„A második félidőben többet kockáztattunk, igyekeztünk gyakorolni a pénteki, Andorra elleni taktikánkat is. Az orosz válogatott nagyon jól, szervezetten játszott, de voltak azért lehetőségeink, egy kis szerencse is kellett volna ahhoz, hogy gólt tudjunk szerezni" – fűzte hozzá.

Storck hangsúlyozta, hogy ez erőfelmérő volt a – Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában szereplő oroszokkal ellentétben – nemzetközi szinten még tapasztalatlan fiataljaik számára.

Megfizettük a tanulópénzt, de nem hibáztathatjuk a játékosainkat,

ők mindent megtettek a mérkőzésen, ezen az úton kell továbbhaladniuk" – fogalmazott a magyarokat irányító német szakember.

Mindeközben Mogoșoaián az erőnlét mellett a játékviszonyok, a taktika és a csapatszellem fejlesztése a cél a hétvégén összegyűlt román válogatottnál.

Fotó: FRF

A szombati lengyelországi világbajnoki csoportselejtező-mérkőzést és azt követő, Chille elleni kolozsvári barátságos találkozót előkészítő Christoph Daum szövetségi kapitány keddi sajtótájékoztatóján közölte, hogy a korábban behívott keretből Dragoș Grigore megsérült, és bár állapotáról a végső következtetéseket csak a mai orvosi vizsgálatok után lehet levonni, ő nem tartja valószínűnek, hogy pályára léphet majd hétvégén.

Tisztában van azzal, hogy a kvalifikációs esélyeik életben tartása szempontjából nagy jelentőséggel bír a hétvégi összecsapás, ugyanakkor azt is megjegyezte: a százalékok nem számítanak.

Sokszor tíz százalék esély is elég lehet, máskor pedig a hetven is kevésnek bizonyul.

Ha sikerül átlépnünk a határainkon, akkor nyerni tudunk" – szögezte le. Hozzátette, nem tartja jó ötletnek, hogy a taktikáról beszéljen, mert nem szeretné, hogy azt az ellenfél is idő előtt megismerje, az viszont tény, hogy több koncepción is dolgoznak. „A lényeg, hogy erős védelem mellett gólhelyzeteket is kidolgozzunk. Persze mindent meg kell tennünk, hogy ezeket értékesítsük is, és szeretnénk, ha nem csak egy-két játékos lenne erre képes, hanem többen is, mert rugalmasnak kell lennünk" – fogalmazott Daum.

Úgy véli, hogy

bár az eredmények még nem mutatják, a játékosoknál fejlődést tapasztalt, és közel állnak ahhoz, hogy „megtegyék a következő lépést".

Románia, mint ismeretes, öt forduló után mindössze hat ponttal áll az E csoport negyedik helyén Lengyelország (13 pont), Montenegró (7) és Dánia (7) mögött, miközben Magyarország a B hatosban hét ponttal harmadik Svájc (15) és az Európa-bajnok Portugália (12) mögött.