Ismét „felkel” a Duna Nap Torockón

MTI 2017. június 06., 12:43

Könnyűzenei koncertekkel, autentikus néptánc produkciókkal, könyvbemutatókkal, kiállítás-megnyitókkal és számos tartalmas kikapcsolódási lehetőséggel várja a látogatókat Torockón június 10-én a Duna Nap.

Archív felvétel

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. június 10-én negyedik alkalommal rendezi meg nagyszabású, egész napos rendezvényét Torockón. A térség kulturális központja,

a Duna-Ház kiemelt programját hagyományosan a nemzeti összetartozás napjához közel eső hétvégére időzítik a szervezők.

A Duna-Ház udvarán kora délelőttől délutánig változatos gyerekprogramok, kézműves foglalkozások, népi játékok, népdal- és néptánc-tanítás, valamint a kolozsvári Karaván Együttes családi koncertje gondoskodik a jó hangulatról.

A Torockói Íjász Szer Egyesület íjászbemutatóval és -oktatással csatlakozik a rendezvényhez, de szombaton nyílik meg a július végéig látogatható „Hogy volt?!” – pillanatképek a magyar közmédia történetéből című kiállítás is. A tárlat az egykori Magyar Televízió, a Duna Televízió, a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda múltjából mutat be számos emblematikus mozzanatot és médiatörténeti kuriózumot, a gyerekek pedig Süsüvel is találkozhatnak a helyszínen.

Déltől a Duna-Ház előadótermében Papp Nikolett grafikusművész Tisztelet János vitéznek és Toldi Miklósnak című kamarakiállítását Hernády Zsolt Géza történész nyitja meg, Farkas Tünde énekes előadóművész pedig többek közt Arany János megzenésített Szent László-balladáját adja elő a közönségnek.

A megnyitó után a teremben

erdélyi magyar kiadók könyvbemutatói várják az érdeklődőket

a Kriterion Könyvkiadó szervezésében. Klotz Miklós Eredeti torockói ételek című receptalbumának bemutatójához kapcsolódva az érdeklődők megkóstolhatják a torockói Somodi-kalácsot és a hamuzsákot Both Ilonka, a könyv egyik közreműködője jóvoltából.

Az erdélyi magyar könyvmustra keretében a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont a székelyek történetét feldolgozó kiadványaival jelentkezik.

Kora délután Tóth Péter Lóránt és Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondók Nem mondhatom el. címmel a magyar líra klasszikus remekműveit szólaltatják meg különleges hangulatú, vetítésekkel színesített műsorukban.

A programot az Idea Könyvtér könyvvására gazdagítja, a jellegzetes helyi gasztronómiai fesztiválkínálatot pedig a Torockói Unitárius Nőszövetség jótékonysági sütményvására teszi különlegessé.

A kézművesség világnapja alkalmából az Erdélyi Kézmíves Céh Egyesület népművészei és kézművesei mesterségbemutatókkal, gyerekfoglalkozásokkal egybekötött vásárral érkeznek Torockóra,

a színpadon pedig Szabó Balázs Bandája, Varga Miklós, a Magashegyi Underground és Petruska ad koncertet.

A közmédia Fölszállott a páva című népzenei tehetségkutatójából megismert együttesek autentikus produkciói sem hiányozhatnak a fellépők közül. Közös koreográfiával, Nádas menti táncokkal érkezik a Kalotaszeg és a tavalyi különdíjas Mérai Cifra Néptáncegyüttes, több korcsoportban táncol magyarpalatkai és széki táncokat a torockói, valamint a torockószentgyörgyi gyerekekből álló Szilas Néptánccsoport és a Torockói Sebes Pál Általános Iskola Citera- és Furulyazenekara is számot ad zenei tudásáról.

Az együtteseket a Tokos Zenekar, a Fölszállott a páva kategóriadíjasa kíséri, a szintén közönségdíjas kosteleki hagyományőrző, Vaszi Levente és tanítványa, Vrencsán Anita pedig gyimesi népdalokat és tréfás énekeket ad elő.  A torockói IV. Duna Napot tűzijáték zárja.