Legfőbb ügyészség: prioritás a természet óvása

Kőrössy Andrea 2017. június 06., 08:29

Prioritásként tekint a legfőbb ügyészség a környezetvédelmi, erdészeti, valamint a természeti és kulturális örökség ellen elkövetett bűncselekmények visszaszorítására.

A legfőbb ügyészség ezt Facebook-oldalán közölte hétfőn, a környezetvédelmi világnap apropóján. A hatóság rámutatott: globális szinten a természetvédelmi bűncselekmények a negyedik helyen állnak a kábítószer- és emberkereskedelem, valamint a hamisítás után.

„Figyelembe véve a helyzet nemzetközi és országos szinten jellemző súlyosságát is,

az állami hatóságoknak kötelességük együttműködni a környezet megóvása érdekében”

– olvasható a bejegyzésben.

Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter, kormányfő-helyettes eközben a világnap alkalmából úgy nyilatkozott: több évtizedes „kaotikus gazdasági fejlődés után” nem lesz egyszerű visszaadni a természetnek egykori szépségét, de szerinte még nincs késő ahhoz, hogy megőrizzük, ami érintetlenül maradt, illetve új hozzáállást alakítsunk ki a természettel szemben.

A tárcavezető szerint fontos lépés többek között a fenntartható gazdaság megteremtése, a szelektív hulladékgyűjtés vagy a tömegközlekedési eszközök elektromos vagy hibridautóra cserélése. „Mindezek a cselekedetek reflexként kell hogy kialakuljanak bennünk, ha azt akarjuk, hogy a következő generációknak is rendelkezésükre álljon a tiszta víz és levegő, az egészséges élelem, valamint a természet szépsége” – fogalmazott az Agerpres hírügynökségnek eljuttatott közleményében Graţiela Gavrilescu.

A minisztérium egyébként a világnap alkalmából számos figyelemfelhívó és oktatási programot szervezett főként gyermekeknek. Június 5-ét 1972-ben nyilvánította a környezetvédelem világnapjává az ENSZ.

Graţiela Gavrilescu nemrég arról számolt be, hogy

a természetvédelem vonatkozásában Románia ellen még 10 kötelezettségszegési eljárás van folyamatban,

ezek többsége a hiányos, elmaradott hulladékgazdálkodással kapcsolatos. A tárcavezető hangsúlyozta: a minisztérium, illetve a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy fokozatosan növeljék az újrahasznosított szemét arányát, 2050-ig szeretnék elérni a 100 százalékos szintet.

Az Európai Bizottság adatai szerint Románia az egyik legfejletlenebb tagállam a hulladékgazdálkodás szempontjából: 2015-ben a legmagasabb, 72 százalékos volt a lerakott, azaz az újra nem hasznosított szemét aránya, ehhez képest az uniós átlag 25,6 százalékos volt. Amennyiben Románia nem javít sürgősen a helyzeten, súlyos bírságokra számíthat.