Kötelezővé tennék az elektromosautó-töltőállomásokat

Bálint Eszter 2017. június 05., 18:17

Arra kötelezné a százezresnél nagyobb romániai városok önkormányzatát egy törvénytervezet, hogy 2020-ig hozzanak létre legalább öt elektromosautó-töltőállomást, Bukarest minden kerületébe pedig tíz hasonló berendezést kérnek három és fél éven belül.

Fotó: Turnul Sfatului

„A több mint százezer lakosú városok helyhatósága köteles 2020. december 31-ig legalább öt, egyenként négy jármű ellátására képes töltőállomást létrehozni az elektromos gépjárművek számára” – áll a felsőház elé terjesztett törvénytervezet szövegében.

Az infrastruktúra kiépítését a javaslat értelmében 50 százalékban a környezetvédelmi alapból, 50 százalékban pedig a helyi költségvetésből finanszíroznák.

2020 végéig ugyanakkor minden, 16 vagy annál több töltővel rendelkező benzinkút köteles lesz legalább két nyilvános elektromosautó-töltőállomást kialakítani,

amelyek egyenként két-két elektromos autót tudnak majd feltölteni egyszerre.

A romániai gépjárműgyártók és -importőrök egyesülete szerint az ország lakossága egyre komolyabban érdeklődik a 100 százalékban elektromosan működő gépjárművek és a hibridautók iránt – áll a törvényjavaslat indoklásában.

A Glad Varga nemzeti liberális párti (PNL) képviselő által aláírt indoklás szerint 2016-ban megháromszorozódott az elektromosan tölthető járművek eladása, jelenleg 400 ilyen van forgalomban Romániában. A politikus szerint országszerte mintegy száz nyilvános töltőpont működik, ám mivel a kormányprogram szerint 2020-ra az elektromos autók száma 100 ezerre növekszik majd, a töltőállomások számát is növelni kell.

A törvénytervezetet a PNL 20 képviselője írta alá, először a szenátus fog szavazni róla.