Év végéig nem alkalmazzák az ételpazarlást visszaszorító törvényt

Bálint Eszter 2017. június 05., 16:31

Tovább késik az élelmiszer-pazarlást visszaszorító törvény alkalmazása – a mezőgazdasági tárca a hét végén honlapján közölte, hogy az év végéig elhalasztják az egyébként már hatályos jogszabály alkalmazási módszertanának kidolgozását.

„A jogszabály a mostani formájában alkalmazhatatlan! Több rosszat tesz, mint jót! Ez a következtetés vonható le az élelmiszeripar képviselőivel folytatott beszélgetésekből és az ágazat szakértőivel lezajlott találkozókon elhangzottakból” – áll a tájékoztatásban. Eszerint a 2016/217-es számú,

az élelmiszerpazarlást visszaszorítani hivatott törvény által javasolt intézkedések nem ültethetőek gyakorlatba.

„Az egyetlen józan döntés, amit Petre Daea mezőgazdasági miniszter fenntartások nélkül felvállal, az az alkalmazási módszertan kidolgozásának elhalasztása az év végéig, addig pedig egy intézményi munkacsoport, amelyet már kineveztek, azonosítja azokat a módszereket, amelyekkel a törvény eléri a kitűzött célját, és kidolgoznak egy törvénytervezetet, ami valóban alkalmazható, jogi és műszaki szempontból egyaránt” – olvasható a mezőgazdasági minisztérium honlapján.

Amint arról beszámoltunk, nemrég Magyar Lóránd Szatmár megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő azzal vádolta meg a mezőgazdasági minisztériumot, hogy nem végezte el a rá háruló feladatokat az élelmiszer-pazarlásra vonatkozó törvény esetében.

A parlament megszavazta ezt a rendkívül fontos jogszabályt, azonban a szaktárca folyamatos kiskapukat keres, és halasztja a törvény alkalmazási módszertanának a kidolgozását – jelentette ki.

Elfogadhatatlan, hogy egy ilyen rendkívül nagy fontossággal bíró jogszabályt nem alkalmaznak még Romániában”

– jegyezte meg a képviselő.

{K1}

A tavaly elfogadott jogszabály – mint ismeretes – előírja, hogy az előállítási lánc minden résztvevője szintjén fel kell lépni a pazarlás ellen, de azt is, hogy a boltokban a lejárati idő előtti időszakban kedvezményes áron kell értékesíteni az élelmiszereket, valamint azt a lehetőséget, hogy ezeket az élelmiszereket támogatásként civil szervezeteknek lehet adományozni, akik azután a megfelelő szabályok betartásával eljuttathatják a rászorulókhoz.